Crimineel doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost

In Amsterdam-Zuidoost is in de nacht van zaterdag op zondag een bekende crimineel doodgeschoten. Volgens de politie lijkt het te gaan om een gerichte actie tegen de man.

De politie doet onderzoek bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost, waar een dode is gevallen als gevolg van een schietincident.
De politie doet onderzoek bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost, waar een dode is gevallen als gevolg van een schietincident. Foto Michel van Bergen/ANP

Bij een schietincident in Amsterdam-Zuidoost is in de nacht van zaterdag op zondag een man omgekomen. Het slachtoffer is een bekende crimineel uit Amsterdam, bevestigt de politie zondagmiddag na eerdere berichtgeving door Het Parool. De 33-jarige Inchomar B. zou al een eerdere moordaanslag hebben overleefd.

Het incident vond plaats bij het metrostation Kraaiennest. In een persbericht beschrijft de politie de gebeurtenissen die daar „even voor middernacht” hebben plaatsgevondenden. Op een parkeerplaats in de buurt van het metrostation stonden „meerdere personen”. Daarna arriveerde „een zwarte Renault Megane, vervolgens wordt er meerdere keren geschoten”. Daarbij raakte alleen Inchomar B. gewond. Hij overleed. De andere aanwezigen wisten te vluchten. Volgens de politie vertrok de zwarte auto naar de Karspeldreef.

Onderzoekers van de politie hebben op de parkeerplaats en bij huizen in de buurt meerdere kogelinslagen gevonden. Bij de Gaasperplaats, enkele kilometers van het metrostation vandaan, is een uitgebrande auto aangetroffen. De politie laat weten dat nog wordt onderzocht of het voertuig verband houdt met de schietpartij.

Verdacht van geweldsdelicten

Het incident leek volgens de politie een gerichte actie, schrijft ANP. Tegenover het persbureau omschrijft een polietiewoordvoerder „een bepaalde roekeloosheid”.

Volgens Het Parool was Inchomar B. betrokken bij meerdere geweldsdelicten. In augustus 2013 overleefde hij een moordaanslag in Amsterdam Nieuw-West, B. raakte daarbij gewond. In februari werd B. vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op Johannes Kastiel. De Surinaamse crimineel werd in 2008 in een lift van de flat Gooioord in Zuidoost doodgeschoten. Justitie had tien jaar geëist, maar kon niet bewijzen dat B. Kastiel had willen beroven van 35.000 euro.