‘Albanese separatist vermoord in Nederland’

Festim Lato zette zich in voor de niet-erkende republiek Chameria. Vermoedelijk is zijn lichaam in het Amsterdam-Rijnkanaal gevonden.

Zaterdag werd in Nijmegen een man gevonden die door een misdrijf om het leven is gekomen.
Zaterdag werd in Nijmegen een man gevonden die door een misdrijf om het leven is gekomen. Foto iStock

Een Albanees separatist is dit weekend vermoedelijk vermoord in Nederland. De Gelderlander en Albanese media melden dat het gaat om de 43-jarige Festim Lato, president van de niet-erkende republiek Chameria.

De politie kan de dood echter niet bevestigen en er heerst onduidelijkheid over waar zijn lichaam zou zijn gevonden. De Gelderlander meldde eerder dat het stoffelijk overschot was gevonden in Nijmegen. De politie Gelderland concludeerde zondagavond echter dat dit ging om een Pool. In de tussentijd meldde de politie Midden-Nederland dat het lichaam van vermoedelijk een 43-jarige man uit Albanië is aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal.

Een „goede bekende” van de politicus zegt tegenover De Gelderlander dat het gaat om Lato, die woonde in Afferden. De Tirana Post schrijft dat de man al 25 jaar werkte en woonde in Nederland.

In 2016 riep hij de Republiek van Chameria uit, op de grens van Albanië en Griekenland. Als zelfverklaard president zou hij contact hebben onderhouden met het Europees Parlement in Brussel en demonstraties hebben georganiseerd.

Het slachtoffer zou al langere tijd schuldeisers achter zich aan hebben, en werd in april failliet verklaard. Het motief van de vermoedelijke moord is vooralsnog onduidelijk.