Tienduizenden in Hongkong de straat op voor einde aan geweld

Al weken leiden demonstraties tegen een wetsvoorstel over de uitlevering aan China van verdachten in rechtszaken tot massale straatprotesten in de stad.

Een vrouw in Hongkong houdt zaterdag tijdens een demonstratie in steun aan de politie van de stad een bordje omhoog met daarop de tekst: 'Bescherm Hongkong'.
Een vrouw in Hongkong houdt zaterdag tijdens een demonstratie in steun aan de politie van de stad een bordje omhoog met daarop de tekst: 'Bescherm Hongkong'. Foto Vincent Yu/AP

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in Hongkong de straat opgegaan om hun steun te betuigen aan de politie en op te roepen tot een einde aan het geweld op het schiereiland. Dat meldt persbureau Reuters. De demonstranten menen dat de politie met haar harde optreden tegen demonstranten de afgelopen weken de noodzakelijke orde in de stad probeert te handhaven, daar waar anderen juist stellen dat de politie het geweld in de stad aanwakkert.

Al weken leiden demonstraties tegen een wetsvoorstel over de uitlevering aan China van verdachten in rechtszaken tot massale straatprotesten in Hongkong. Die protesten ontaardden regelmatig in gewelddadige botsingen met de politie. Vorig weekend nog liepen twee demonstraties uit de hand, waarbij gewonden vielen en veertig mensen werden opgepakt.

De steunbetuiging aan de politie van zaterdag, onder de naam ‘Bescherm Hongkong’, vond plaats één dag voor een al aangekondigde nieuwe massademonstratie tegen de uitleveringswet en hoogste bestuurder van Hongkong Carrie Lam. De politie heeft in aanloop naar die nieuwste demonstratie tegen de uitleveringswet op zondag opgeroepen tot kalmte.

Bomlaboratorium

De zorgen zijn groot bij de autoriteiten, zeker nadat de politie zaterdag volgens persbureau AP bij een inval een laboratorium ontdekte waar bommen kunnen worden gemaakt. De agenten troffen er circa twee kilo van de zeer licht ontvlambare springstof TATP aan. Een 27-jarige man zou inmiddels zijn gearresteerd. Volgens de politie zullen er nog meer arrestaties volgen. De politie heeft uit voorzorg de gebieden rond alle overheidsgebouwen afgezet en gebarricadeerd.

Lees ook dit 7-vragenstuk: De weerstand wordt grimmiger bij de protesten in Hongkong

Deelnemers aan de demonstraties in Hongkong vrezen dat politieke dissidenten met behulp van een eerder dit jaar voorgestelde nieuwe uitleveringswet gemakkelijker naar China kunnen worden gestuurd. Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. Sinds de aansluiting van de stad bij China geniet Hongkong een speciale status, het zogeheten ‘een land, twee systemen’-beleid. In Hongkong geldt een ander juridisch systeem, inwoners hebben er meer vrijheden dan op het vasteland.

Eerder deze maand liet hoogste bestuurder Carrie Lam al weten dat de nieuwe uitleveringswet inmiddels „dood” is. Zij bood haar excuses aan voor het voorstellen van de wet. Maar veel inwoners van de stad vertrouwen haar niet langer. Bij eerdere demonstraties scandeerden betogers massaal: „Carrie Lam, loop naar de hel”.

Lees ook deze reportage uit Beijing: ‘In Hongkong hebben ze het toch goed?’