Duitsland-VS

Merkel hekelt Trump na tweet over vier vrouwen

Bondskanselier Merkel heeft zich vrijdag solidair verklaard met de vier vrouwelijke Amerikaanse Congresleden met een migratieachtergrond die door president Trump zijn aangevallen. Trump schreef zondag op Twitter dat de vier terug moesten naar de landen waar ze vandaan komen, hoewel drie van hen in de VS werden geboren. Merkels opmerkelijk duidelijke stellingname kwam aan het eind van de persconferentie die ze iedere zomer geeft. Merkel zei dat de opmerking van Trump in strijd is met wat volgens haar de kracht is van de VS: de grote verscheidenheid van nationale achtergronden van de Amerikanen. Al meteen nadat Trump in 2016 gekozen was, verklaarde Merkel dat ze met hem wilde samenwerken, maar wel op basis van gedeelde waarden. Op vraag of ze zich persoonlijk solidair voelt met de vrouwen antwoordde ze vrijdag: „Ja. Ja. Ik distantieer me vastbesloten”. (NRC)