Thuiskok

Saténoedels

Peanuts shot close up against a white background
Peanuts shot close up against a white background

In dit vegetarische noedelgerecht kunt u allerlei andere restjes groenten kwijt, zoals champignons, taugé of broccoli. Wortel en radijs kunt u net zo goed inleggen als komkommer; snijd ze in dunne plakjes of luciferreepjes.

Doe de pinda’s in een vijzel en stamp grof. Schenk de XO-saus erbij en stamp deze door de pinda’s. Roer de sesamolie erdoor maar houd alles vrij grof. Je kunt dit ook met korte stootjes doen met een staafmixer. Doe de komkommerlinten met eventueel de rode chilipeper in een ziplockzakje en voeg de kristalsuiker, het zeezout en de rijstwijnazijn toe en meng het. Laat tien minuten rusten. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat goed uitlekken.

Verhit intussen de arachideolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Bak de eieren. Rooster in dezelfde pan het sesamzaad 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de gember toe en roerbak een minuut, of tot deze geurt. Schenk de lichte sojasaus en ketjap manis erbij en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte noedels en lente-ui toe en schep om tot de noedels met de saus zijn bedekt en alles goed heet is. Schep de noedels in diepe borden. Garneer met de eieren, een lepel van het pindamengsel, wat ingemaakte komkommerlinten en takjes koriander.