Sea-watch kapitein weg uit Italië

Een woordvoerder van de hulporganisatie meldt dat kapitein Carola Rackete naar Duitsland is vertrokken. Vice-premier Salvini had haar vertrek op Twitter al aangemoedigd.

Sea-Watch 3 kapitein Carola Rackete komt aan bij het gerechtshof in Ragusa, Sicilië.
Sea-Watch 3 kapitein Carola Rackete komt aan bij het gerechtshof in Ragusa, Sicilië. Foto Pasquale Claudio Montana Lampo / ANSA via AP

De Duitse kapitein Carola Rackete van het migrantenschip Sea-Watch 3 heeft Italië verlaten, meldt het Duitse persbureau DPA vrijdag. Een woordvoerder van de hulporganisatie Sea-Watch zegt dat ze denkt dat Rackete naar Duitsland is vertrokken. Verdere details wil ze niet geven om privacy redenen.

Lees hier een profiel over Carola Rackete: Kapitein die slechts haar ‘morele plicht’ doet

De 31-jarige Rackete kreeg internationale bekendheid omdat ze inging tegen een verbod om de Italiaanse wateren en de haven van Lampedusa binnen te varen, waar ze 42 uit zee gehaalde Afrikaanse migranten aan land bracht. De kapitein werd donderdag op Sicilië nog vier uur lang verhoord in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar medeplichtigheid aan illegale immigratie en het negeren van bevelen van een militair schip.

Lees hier hoe het Europese migratiebeleid is vastgeroest: EU verschuilt zich achter boeman Salvini

Harde lijn

De Italiaanse vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is Rackete’s meest uitgesproken tegenstander. Salvini, leider van anti-migratiepartij Lega, kwam vorig jaar met een wet waarin asielzoekers expliciet humanitaire hulp ontzegd werd. Vrijdag op Twitter zei hij nog over Rackete dat hij niet kon wachten om „deze verwende Duitse communiste uit te zetten en haar terug naar huis te sturen.”