Partijstichting

SGP maakt einde aan omstreden stichting

Het SGP-partijbestuur maakt een einde aan de omstreden Stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa (VOE). De activiteiten van de VOE gaan per 1 januari op in een nieuw te vormen stichting die de internationale projecten van de partij gaat coördineren, zo meldde de SGP donderdag. De VOE zegt het niet eens te zijn met deze stap.

Over de stichting ontstond de afgelopen weken ophef in de partij. Een werknemer klaagde intern over een onveilige werkomgeving vol intimidatie en plaatste vraagtekens bij de vele reisjes die het VOE-bestuur maakte. Nadat hij dit aankaartte, werd zijn contract gehalveerd, wat weer leidde tot boosheid bij SGP’ers, die openlijk afstand namen van de VOE.

De SGP heeft een onafhankelijke bemiddelaar aangewezen om de klacht van de werknemer af te handelen. De werknemer mag solliciteren naar een functie bij de nieuwe stichting en krijgt, als hij het niet wordt, betaald begeleiding bij het zoeken van een nieuwe baan.

Een SGP-woordvoerder bevestigt dat VOE-voorzitter Engelbert van Voorden (79), die door oud-werknemers van „verbaal-agressief” gedrag werd beschuldigd, niet terugkeert in de nieuwe stichting: „Een aantal [bestuurders, red.] heeft de leeftijd om met pensioen te gaan.” (NRC)