Onderzoek

PVV Zeeland declareerde ten minste 816,75 euro onterecht

De Statenfractie van de PVV in Zeeland heeft onterecht declaraties ingediend bij de provincie. Dat blijkt uit onderzoek van accountantsbureau KPMG, dat in opdracht van de commissaris van de koning Han Polman onderzoek deed naar beschuldigingen van fraude in april. Er komt volgens het donderdag gepubliceerde rapport „een beeld naar voren van oneigenlijke inzet van publieke middelen”.

Het KPMG-onderzoek stelt vast dat er ten minste 816,75 euro aan onterechte declaraties is ingediend bij de Statenfractie. Dat gaat om een factuur voor het opzetten van een website voor de PVV Tholen. Statenfractie-voorzitter Peter van Dijk liet deze factuur omzetten naar ‘aanpassingen website PVV’, zodat deze betaald kon worden uit de fractiekas.

KPMG beluisterde onder meer geheime opnames, waar NRC eerder over berichtte. Daaruit bleek dat Van Dijk aan collega’s uitlegde hoe de PVV Zeeland „toch een aantal leuke dingen” kon doen, ondanks het gebrek aan financiële middelen.

Hoeveel geld het de provincie gekost heeft, is niet meer vast te stellen. De Zeeuwse PVV heeft haar administratie niet goed op orde, stelt het rapport, en daarom „is de exacte omvang van de onjuiste declaraties lastig tot niet meer te bepalen”. Wel lijkt de hoogte van het bedrag beperkt. (NRC)