Louvre verwijdert naam dubieuze mecenasfamilie

Farmaceut Steeds meer instellingen distantiëren zich van de filantropenfamilie Sackler, van de zeer verslavende pijnstiller OxyContin.

Het Louvre in Parijs heeft woensdag als eerste grote museum ter wereld de naam van de steenrijke filantropenfamilie Sackler van zijn muren verwijderd. De actie lijkt te passen binnen een trend waarbij organisaties zich steeds meer distantiëren van de familie, die zijn fortuin heeft verdiend met het farmaceutische bedrijf achter de pijnstiller OxyContin. Dat middel wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de groeiende opiatencrisis in de VS, die aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost.

Expositiezalen

Diverse grote musea, waaronder het Louvre en het New Yorkse Museum of Modern Art, danken expositiezalen en vleugels aan de filantropen. Het Louvre vernoemde eind jaren negentig een vleugel met een collectie Perzische en Levantijnse voorwerpen naar de steenrijke familie, die miljoenen francs aan het museum had gedoneerd. Een journalist van persbureau AFP ontdekte evenwel dat het naambordje van die vleugel en verwijzingen ernaar zijn verwijderd of afgeplakt. Ook zijn verwijzingen naar de naam Sackler van de website van het Louvre verwijderd.

Volgens de voorzitter van het museum, Jean-Luc Martinez, dragen de zalen de naam van de Sacklers al enige tijd niet meer, omdat de naamgeving een duur van twintig jaar had. Het museum zou vergeten zijn om de naambordjes te verwijderen en de zalen te hernoemen, maar zou dat nu alsnog hebben gedaan.

In maart sloeg de National Portrait Gallery in Londen een nieuwe donatie van de familie van 1,3 miljoen dollar af. Ook de Tate Gallery in Londen, het Metropolitan Museum en het Guggenheim in New York hebben de afgelopen maanden nieuwe donaties van de Sacklers geweigerd. Het Louvre is het eerste museum dat ook de naamplaten heeft verwijderd. De afgelopen maanden werd er meerdere keren gedemonstreerd bij het Louvre door onder meer kunstenaars die vonden dat het museum zich van de Sacklers moest distantiëren.

13 miljard dollar

In 2016 schatte zakenblad Forbes dat het fortuin van de familie ongeveer 13 miljard dollar bedraagt. Het zakenimperium van de Sacklers werd opgebouwd door de broers Arthur, Raymond en Mortimer. Met hun bedrijf Purdue Pharma introduceerden zij in 1995 de pijnstiller OxyContin. Deze zeer verslavende pijnstiller – ook wel ‘heroïne in pilvorm’ genoemd – was in 2003 goed voor een omzet van ruim anderhalf miljard dollar.

De pijnstiller wordt veel misbruikt door verslaafden die de pil vermalen en snuiven of inspuiten. Het blad Esquire schreef in 2017 over de „de geheimzinnige familie die miljarden verdiende aan de opiatencrisis”. De laatste decennia zijn er diverse rechtszaken tegen Purdue Pharma gevoerd en heeft het bedrijf voor honderden miljoenen schikkingen getroffen met justitie in de Verenigde Staten.