Iran neemt Britse olietanker in beslag in Straat van Hormuz

De Britse supertanker Stena Impero is vrijdagavond geconfisqueerd door Iran en een andere tanker werd gedwongen van koers te veranderen. Groot-Brittannië noemt dat onacceptabel.

De olietanker Stena Impero.
De olietanker Stena Impero. Foto Stena Bulk via AP

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft vrijdagavond een Britse olietanker ingenomen in de straat van Hormuz en een andere gedwongen van koers te veranderen. Het gaat om supertanker Stena Impero en olietanker Mesdar.

Aan het begin van de vrijdagavond confisqueerde de Revolutionaire Garde de Stena Impero, vanwege het „niet naleven van de zeevaartwetgeving”. Dat meldt het Iraanse staatsmedium PressTV.

De supertanker Stena Impero verdween rond 18.30 uur van de rader in de Straat van Hormuz, kort nadat het van zijn koers afweek en een scherpe bocht maakte richting het Iraanse eiland Queshm. De Impero is afgevoerd naar een marinehaven op Queshm.

De Stena Impero was uit Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten onderweg naar Jubail, een Saoedi-Arabische kuststad aan de Perzische Golf. Moederbedrijf Stena Bulk & Northern Marine Management zei geen contact meer te kunnen krijgen met het schip. Er waren volgens Northern Marine 23 bemanningsleden aan boord.

Volgens Stena Bulk heeft het schip zich aan alle internationale wetten gehouden.

Veiligheidswaarschuwing voor andere tanker

De olietanker Mesdar verdween kort na de inbeslagname van de Stena Impero ook van de radar. Het schip is eigendom van de Britse rederij Norbulk UK en vaart onder Liberiaanse vlag. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde dat de Mesdar ook was geconfisqueerd, maar Iran ontkent dat.

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde is de tanker alleen tijdelijk tegengehouden en moest het de koers wijzigen na een veiligheidswaarschuwing te hebben gekregen.

Norbul bevestigde vrijdagavond laat dat de Mesdar na korte tijd te zijn gestopt was vrijgegeven. Uit radargegevens blijkt dat het schip weer westwaarts ging richting de Perzische Golf en niet meer naar het noorden richting de Iraanse kust.

Groot-Brittannië: onacceptabel

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt veroordeelde het optreden van de Iraanse Revolutionaire Garde scherp: “Deze aanvallen zijn onacceptabel. Het is van groot belang dat de vrijheid van navigatie wordt gewaarborgd en dat alle schepen zich veilig en vrij in de regio kunnen bewegen”.

Hunt waarschuwt Iran voor “serieuze gevolgen” als de situatie niet snel wordt opgelost, bericht de BBC: “We kijken niet naar militaire opties. We zoeken naar een diplomatieke manier om dit op te lossen, maar we stellen heel duidelijk dat het opgelost moet worden.”

Volgens Hunt staat de Britse ambassadeur in Iran inmiddels in contact met het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de kwestie.

Olieprijs omhoog

De olieprijzen zijn vrijdagavond gelijk flink gestegen na het nieuws over de olietankers. De onrust in de regio zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie en daardoor neemt de vraag naar olie toe.

Het is al langer onrustig in de Straat van Hormuz. Begin deze maand enterden de Britten de uit Iran afkomstige olietanker Grace-1 nabij Gibraltar, omdat zij oliesmokkel naar Syrië vermoedden. De bemanning werd gearresteerd en kwam eind vorige week op borgtocht vrij. Teheran bestempelde de actie als „piraterij”. De inbeslagneming van de Stena Impero kwam één uur nadat het hof in Gibraltar besloot de Grace-1 nog dertig dagen aan de ketting te houden, meldt persbureau AFP.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Straat van Hormuz. Vijf vragen.

De Straat van Hormuz is de handelsroute waar 20 tot 30 procent van de wereldproductie van olie over wordt vervoerd. De incidenten op de zeestraat stuwen de olieprijs. Vorige maand werden er een Japanse en Noorse olietanker aangevallen, waarna brand ontstond. Volgens de VS zit Iran achter die aanval, maar Iran ontkent dat.

‘Spionagedrone’

Op donderdagavond zei de Amerikaanse president Donald Trump dat de VS een Iraanse spionagedrone uit de lucht hadden geschoten. Iran ontkent dit. Op vrijdag plaatste een Iraans staatsmedium videobeelden online om het tegendeel te bewijzen. Deze beelden konden niet worden geverifieerd. Eind juni schoot Iran wel een Amerikaanse drone uit de lucht.

Al maanden loopt de spanning op tussen de VS en Iran. Vorig jaar zegde president Trump eenzijdig de nucleaire deal met Iran op. Later legde Trump het land ook sancties op. In de afgelopen maanden is Iran ook meer uranium gaan verrijken dan volgens de deal was toegestaan. De EU proberen het akkoord nog te redden.