Geletruidrager Alaphilippe wint individuele tijdrit in Tour

De Fransman liep veertien seconden uit op de Brit Geraint Thomas, die als tweede eindigde. Steven Kruijswijk behaalde de zesde tijd en schoof een plek op in het klassement.

Julian Alaphilippe van Deceuninck-Quick Step rijdt in het geel over de finish.
Julian Alaphilippe van Deceuninck-Quick Step rijdt in het geel over de finish. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

Geletruidrager Julian Alaphilippe heeft vrijdag de individuele tijdrit in de Tour de France gewonnen. De Fransman was in 35 minuten de snelste in de ruim 27 kilometer lange dertiende etappe en verstevigde zo zijn positie als klassementsleider. Het is de tweede ritzege van Alaphilippe deze Tour.

De nummer twee in de koers, de Britse tijdritspecialist Geraint Thomas, was veertien seconden langzamer en reed de tweede tijd. De Belg Thomas De Gendt, die vorige week nog knap naar een ritzege soleerde, finishte vrijdag in het Zuid-Franse Pau in 35.36 minuten als derde.

Lees ook dit profiel van Alaphilippe: Van onstuimige jongeling tot allround winnaar

Goede prestatie Nederlanders

Steven Kruijswijk - de best gepositioneerde Nederlander - kwam met de zesde tijd over de streep. Hij was 51 seconden sneller dan Egan Bernal en nam zo in het klassement de derde plek van de Colombiaan over. Kruijswijk staat nu op 2.12 minuten van Alaphilippe en toonde zich tevreden na afloop. „We zijn heel erg aan elkaar gewaagd”, zei hij tegen de NOS. „Het gaat nog heel spannend worden.”

Ook Bauke Mollema - als nummer 21 de op een na beste Nederlander in het klassement - reed een goede tijdrit. Hij kwam in 36.09 minuten als dertiende binnen en klom naar de zestiende plek. Hij zal zaterdag in de tweede Pyreneeën-rit „volle bak” rijden en focust zich vooralsnog niet op ritzeges maar op het klassement, zei hij na de etappe. „Morgen is een mooie test.”

Valpartij

Desondanks was het niet alleen een goede Tourdag voor Nederland. De ploeg van Kruijswijk, het Nederlandse Jumbo-Visma, liep een flinke dreun op door een valpartij van Wout van Aert. De Belg, een van de favorieten voor de tijdrit en een belangrijk knecht voor Kruijswijk, reed op ongeveer een kilometer van de streep de hekken in. Op de beelden was te zien hoe hij ogenschijnlijk bleef haken aan een reclamedoek dat in een binnenbocht aan een dranghek hing.

Van Aert bleef een poos op het wegdek liggen en werd provisorisch geholpen door een toegesnelde dokter. Volgens de eerste berichten is hij naar het ziekenhuis gebracht met een diepe snijwond in zijn dijbeen. Omdat hij de tijdrit niet uitreed, is voor hem de Tour voorbij. Vier dagen geleden won Van Aert nog de tiende etappe.