Zaak-Anne Faber

OM moet arrestatie van Michael P. onderzoeken

Het Openbaar Ministerie (OM) moet de arrestatie van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, strafrechtelijk onderzoeken. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag beslist. P. liep bij de arrestatie volgens het hof „ernstig letsel” op.

Bij eerder onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat de vijf politieagenten die P. arresteerden verantwoordelijk waren voor dat letsel. Het OM ging niet over tot vervolging omdat bewijs voor opzet ontbrak. P. diende tegen deze beslissing een klacht in, die nu gegrond is bevonden door het hof.

Bij de aanhouding scheurde een stuk bot in de schouder van P. af. Ook zou hij zijn geïntimideerd door een politiehond, met de dreiging dat die losgelaten zou worden als P. niet zou vertellen waar de op dat moment mogelijk nog in leven zijnde Faber was.

Volgens het hof hebben de autoriteiten vooralsnog geen plausibele verklaring gegeven voor het letsel van P. Justitie moet nu „uitputtend onderzoek” doen. Ook moet het OM van de rechter kijken naar de instructies die het aanhoudingsteam meekreeg. Zo wil het hof weten of die duidelijk genoeg waren.

Het hof benadrukt dat deze kwestie los staat van de strafzaak tegen P., die vorige maand in hoger beroep werd veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs voor het verkrachten, ontvoeren en doden van Faber. (NRC)