Brexitblog

Miljardenfonds EU voor Brexitschade Ieren

Eind oktober verlaat het Verenigd Koninkrijk vooralsnog de Europese Unie, maar eerst moet een opvolger voor Theresa May worden aangewezen. Op 23 juli zal een nieuwe leider van de Tories, en dus de volgende premier van het VK, worden gekozen door de leden van de Conservatieve Partij. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over 'de echtscheiding' tussen het VK en de EU.

Nieuw blog

We sluiten dit blog af en gaan hier verder. Alle updates over de nieuwe leider van de Conservatieven kunt u hier lezen.

Miljardenfonds EU voor Brexitschade Ieren

De Europese Unie stopt miljarden in een noodfonds voor Ierland ter compensatie van de economische schade door Brexit. Dat schrijft The Times maandagochtend. Zonder een exact bedrag te noemen, zou de EU „zoveel geld als nodig” willen vrijmaken om de Ierse overheid te ondersteunen, aldus een anonieme EU-diplomaat tegen de Britse krant.

De Ierse economie is sterk verweven met die van buurland Verenigd Koninkrijk. Zowel qua import als export behoort het VK tot de belangrijkste handelspartners. Zo exporteren de Ieren jaarlijks voor circa 4,5 miljard aan voedsel en drank naar de Britten, waaronder veel rundvlees. De vrees is dat wanneer zij eind oktober de Europese Unie verlaten zonder handelsafspraken, deze 'no deal' de Ieren veel economische schade berokkent.

Er wordt al sinds begin dit jaar gesproken over zo'n hulpfonds, meldde The Guardian in februari. Destijds werd gesproken over een 'langetermijnsoplossing' voor de Ieren om met name de verliezen op de voedselexporten van Ierland naar Verenigd Koninkrijk op te vangen.

Timmermans: kabinetsleden in VK rennen rond als kip zonder kop

Het Britse kabinet is de controle kwijt over de Brexit. Dat heeft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, gezegd in een donderdag te verschijnen uitzending van het Britse televisieprogramma Panorama. In het interview maakt hij zijn verbazing over de afhandeling van de Brexit kenbaar: „We dachten dat ze het slim speelden, dat ze ergens in Westminster een kluis hadden liggen met een Harry Potter-achtig boek met daarin een plan en allemaal trucjes.”

Zijn optimisme over de Britse aanpak van de Brexit verdween, zo zegt Timmermans, toen hij David Davis aan het werk zag, die tot juli 2018 Brexit-minister van het VK was: „Ik zag hem niet, hij onderhandelde niet, ik zag dikdoenerij en dacht: 'God, ze hebben geen plan. Ze hebben echt geen plan.' Dat was een shock.”

Twitter avatar BBCPanorama Panorama 🌐 EU leader @TimmermansEU told @BBCPanorama UK ministers were "running around like idiots" when #Brexit negotiations began. @bbcnickrobinson can tell you more on Britain’s Brexit Crisis tomorrow at 9PM on @BBCOne Read here: https://t.co/5IkK0Ryu3M https://t.co/ByQZ93mdJE

'Johnson speelt spelletjes'

In hetzelfde interview vergelijkt de PvdA'er het kabinet-May donderdag met een fictioneel personage uit de Britse sitcom Dad's Army: „Ze roepen als een kip zonder kop 'don't panic!'.” Hij verwijst daarmee naar de aanpak van het kabinet na 2017, een jaar na het Brexit-referendum. Ook tegen de beoogde nieuwe leider van de Tories, Boris Johnson, trekt Timmermans fel van leer: „Ik heb altijd de indruk gehad dat hij spelletjes speelt.”

De vicevoorzitter van de EC is overigens niet de enige die zich deze week kritisch uitspreekt over de Britten. EU-onderhandelaar in het Brexit-dossier, Michel Barnier, stelde in hetzelfde BBC-programma niet erg onder de indruk te zijn van de Britse dreigementen met een No Deal-Brexit: „Ik denk dat de Britten, net als wij aan de EU-kant, vanaf begin af aan al wel wisten dat wij niet onder de indruk zouden zijn van dat dreigement.” Als het VK toch besluit uit te treden zonder akkoord, dan moeten de Britten „de consequenties aanvaarden”, zegt Barnier.

Volgende week kiezen de leden van de Conservatieve Partij een nieuwe leider, die automatisch ook de nieuwe premier van het VK wordt. Naar verwachting zal Boris Johnson, oud-minister en oud-burgemeester van Londen, door de Tories worden verkozen. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat een No-Deal-Brexit voor hem een van de opties is.

Lees ook het profiel van Johnson: Boris Johnson is van weinig overtuigd, maar overtuigend klinkt hij wel

Welkom

Welkom in een nieuw blog, waar we alle ontwikkelingen rondom de Brexit en de leiderschapsverkiezing bij de Tories bijhouden. Op 23 juli kiest de Conservatieve partij een nieuwe leider, die automatisch ook de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt. Favoriet bij de Conservatieven zelf is Boris Johnson, oud-minister van Buitenlandse Zaken.