‘Siberische Malediven’ trekken aandacht van Instagram-sterren. En justitie

Instagram-foto van ‘mrwed54’
Instagram-foto van ‘mrwed54’ Foto AP

Een Russische vrouw in een doorschijnend wit hemdje giet water over zich heen. Op de achtergrond van de video blinkt het turquoise water van een meer. ‘De Siberische Malediven’ wordt het al genoemd, dé plek voor Russische Instagram-gebruikers om plaatjes te schieten.

Het enige probleem: die mooie kleur in het water komt door giftige stoffen van een nabijgelegen kolencentrale. De Russische justitie doet nu onderzoek naar mogelijke illegale dumping rond de plek.

Het meer is eigendom van het Russische energiebedrijf SGK, dat het gebruikt om as van de kolencentrale te lozen. Het zegt zich altijd aan milieuwetgeving te hebben gehouden. Toen foto’s van het gifgroene meer viral gingen, waarschuwde het bedrijf wel dat het water gevaarlijke metaaloxides bevat wat kan leiden tot allergische reacties. „We vragen mensen die selfies willen maken om niet in de asdumpingsplek te vallen!”

Duizenden Russische bezoekers trokken zich weinig aan van de alarmerende berichten. Om de toestroom van mensen tegen te houden werden wegversperringen opgetrokken en bewakers ingezet.

Een bezoeker in een bivakmuts liet zich fotograferen terwijl hij op een opblaasbare eenhoorn op het meer dreef. „Het is niet gevaarlijk om er te zwemmen. Alleen werden mijn benen de volgende ochtend lichtrood en kriebelden ze twee dagen”, schreef hij erbij. (NRC)