Problemen bij afvalbedrijf AEB dreigen rest van het land te raken

Volgens de afvalbranche dreigt het ophalen van afval in verschillende delen van het land in gevaar te komen, nu het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf vier van de zes ovens heeft moeten sluiten.

Afvalenergiebedrijf AEB in Amsterdam.
Afvalenergiebedrijf AEB in Amsterdam. Foto iStock

De Nederlandse afval- en recyclingmarkt stagneert als er niet snel een oplossing komt voor de problemen bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De gevolgen daarvan zullen ook elders in het land merkbaar zijn. Dat schrijft de brancheorganisatie Vereniging Afvalbedrijven in een brief aan de burgemeester en wethouders van Amsterdam. De gemeente kon donderdagavond niet meer bereikt worden.

Vorige week werd bekend dat het voortbestaan van de afvalcentrale op het spel staat. Begin deze maand bleek dat AEB meer dan de helft van de ovens moest stilzetten vanwege veiligheidsproblemen. Hierdoor komt de warmtelevering in een deel van Amsterdam in gevaar en moet het afval de komende tijd op andere plekken verbrand worden. De Vereniging Afvalbedrijven schrijft dat de kans bestaat dat binnenkort het huishoudelijk afval „op veel plaatsen” niet meer opgehaald kan worden.

Lees ook: ‘Problemen bij afvalcentrale AEB gaan Amsterdam miljoenen kosten’

Op verschillende plekken is al capaciteit vrijgemaakt voor verwerking van het afval van AEB. Die verwerking kan echter pas beginnen als er een financiële garantstelling is afgegeven, schrijft de branchevereniging. De gemeenteraad besloot vorige week tientallen miljoenen euro’s te reserveren om te voorkomen dat het AEB gesloten moet worden. Maar volgens de Vereniging hebben de gesprekken met de gemeente en banken vooralsnog weinig opgeleverd. De vereniging „verzoekt de gemeente daarom dringend” het AEB te helpen om de gemaakte afspraken na te komen.

Het AEB, een zelfstandig bedrijf waarvan de gemeente Amsterdam 100 procent aandeelhouder is, kampt al jaren met financiële problemen. In 2015 moest de gemeente miljoenen toeleggen op het bedrijf zodat het niet zou omvallen. Momenteel loopt het AEB het risico zijn leningen bij de gemeente en banken niet terug te kunnen betalen. Ook kan het vanwege de problemen met de verbrandingsovens niet voldoen aan contracten met afvalbedrijf Renewi. Het bedrijf stond al langer onder verscherpt toezicht omdat er meerdere keren brand was uitgebroken.