Noord-Irak

Turkse diplomaat in Erbil in restaurant doodgeschoten

Een diplomaat van het Turkse consulaat in het Noord-Iraakse Erbil in Noord-Irak is woensdag doodgeschoten. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Ook is een tweede man gedood en iemand anders gewond geraakt, meldt persbureau Reuters. Mogelijk behoorden zij tot de entourage van de diplomaat, die volgens de lokale Koerdische autoriteiten de plaatsvervangend consul is.

Het is onduidelijk wie er achter de schietpartij zit en of er een dan wel meerdere schutters waren. Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist. Het Turkse staatspersbureau Anadolu spreekt van één man in burgerkleren die met meerdere wapens het vuur zou hebben geopend op een groep medewerkers van het Turkse consulaat.

Het incident vond plaats in HuQQabaz, een populair restaurant in het westen van het doorgaans rustige Erbil in de semi-autonome Koerdische regio. Het restaurant, dat in een trendy nieuwbouwgedeelte van de stad ligt, wordt veelal bezocht door expats, zakenmensen en diplomaten.

Turkije heeft al gedreigd met „een noodzakelijke reactie” tegen de schuldigen. (NRC)