‘Jongerenwerker Den Haag verspreidde IS-propaganda’

Een jongerenwerker in Den Haag zou zijn ontslagen omdat hij banden zou hebben onderhouden met jihadisten.

Twee meisjes spelen in de Haagse Schilderswijk.
Twee meisjes spelen in de Haagse Schilderswijk. Foto Bart Maat/ANP

In de Haagse wijken Transvaal en de Schilderswijk zou een salafistische jongerenwerker actief zijn geweest die onder meer contacten zou onderhouden hebben met jihadisten. De jongerenwerker in kwestie, werkzaam bij welzijnsorganisatie Xtra, werd na signalen van de opsporingsdiensten uiteindelijk ontslagen. Dat schrijft het AD donderdag. Er zouden meer jeugdwerkers zijn die er salafistische denkbeelden op nahouden, een van hen zou IS-propaganda hebben getoond.

De jongerenwerker die werd ontslagen was aanvankelijk na overleg tussen Xtra en de opsporingsdiensten overgeplaatst naar een ouderenloket, zo bevestigt de gemeente Den Haag aan NRC. Aanleiding voor het ontslag waren volgens het AD „verontrustende signalen” - de gemeente wil dit echter niet bevestigen.

NCTV

Tevens schrijft de krant dat er in de beide wijken meerdere salafistische jongerenwerkers actief zouden zijn die jongeren zouden inlichten over hoe de inlichtingendiensten radicaliseringssignalen herkennen. Eén medewerker zou de jongeren aan IS-propaganda hebben blootgesteld. De krant baseert zich op tien anonieme betrokkenen bij het dossier.

Ook zouden de jongerenwerkers op kosten van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) een cursus hebben gevolgd waarbij ze leerden wat signalen van radicalisering zijn. Deze informatie is vervolgens met de jongeren gedeeld. De NCTV was niet bereikbaar voor een toelichting.

Radicalisering

De politie heeft signalen ontvangen van mogelijke radicalisering onder jeugdwerkers. „Die konden niet worden gestaafd, en ook hebben we ze zelf niet geconstateerd”, laat zij weten. „Wel hebben we direct onze signalerende en adviserende rol opgepakt en de informatie gedeeld met onze partners.” Xtra bevestigt dat de jongerenwerker in kwestie door hen is ontslagen, volgens de organisatie omdat uit eerder politieonderzoek was gebleken dat hij „radicaliseerde”.

Welzijnsorganisatie Xtra kwam vaker in negatief in het nieuws. Recent gaf de Haagse gemeenteraad opdracht tot een onderzoek naar misstanden bij de organisatie. Zo zou er bij Xtra sprake zijn van angstcultuur en fraude met subsidie. Een woordvoerder van de gemeente laat aan NRC weten dat naar aanleiding van de berichtgeving van het AD het onderzoek zal worden uitgebreid naar het radicaliseringsbeleid bij de organisatie. Ook Xtra zelf stelt een intern onderzoek in.