Iran neemt buitenlands tankschip in beslag wegens ‘oliesmokkel’

Het is niet bekend waar de tanker of de bemanning vandaan komt. Twaalf crewleden zijn gearresteerd.

De tanker op deze foto is niet de tanker die in beslag is genomen.
De tanker op deze foto is niet de tanker die in beslag is genomen. Foto Hamad Mohammed/Reuters

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft zondag een buitenlands tankerschip in beslag genomen ten zuiden van het eiland Larak, in de Straat van Hormuz. Twaalf bemanningsleden worden verdacht van oliesmokkel. Dat meldt persbureau AP donderdag op basis van berichtgeving op de Iraanse staatstelevisie.

Iran verdenkt de bemanning van het vervoeren van een miljoen liter brandstof voor Iraanse smokkelaars naar buitenlandse kopers. Het is nog niet duidelijk van wie de tanker is of uit welk land de bemanning komt. Amerikaanse overheidsfunctionarissen vermoeden dat het gaat om de olietanker Riah, die vaart onder Panamese vlag en al twee dagen geen locatiegegevens meer uitzendt. De Iraanse Revolutionaire Garde heeft donderdagavond beelden vrijgegeven van de entering. Het schip op deze beelden lijkt inderdaad de Riah te zijn, meldt persbureau ANP.

Woensdag zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif dat Iran een buitenlandse tanker die met een storing kampte, had geholpen. Het is niet duidelijk of het om dezelfde tanker gaat.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de Straat van Hormuz

Oplopende spanningen in de Golfregio

Het is al een tijd onrustig in de Straat van Hormuz, een belangrijke handelsroute waarlangs veel olie uit het Midden-Oosten wordt vervoerd naar de rest van de wereld. Verschillende incidenten hebben tot spanningen geleid tussen de VS en Iran.

Vorige maand werden twee olietankers, een Japanse en Noorse, aangevallen. De VS beschuldigen Iran ervan achter die aanval te zitten. Iran ontkent dat. Een week later schoot de Iraanse Revolutionaire Garde in het gebied een Amerikaanse drone uit de lucht. De Amerikaanse president Donald Trump trof daarop voorbereidingen voor een militaire actie tegen Iran maar blies die vergeldingsactie op het laatste moment af.

Op de achtergrond speelt de beslissing in mei 2018 van de Amerikanen om zich eenzijdig terug te trekken uit het internationale nucleaire pact met Iran. Trump legde toen tevens nieuwe sancties op aan Iran. Iran zegde een jaar later ook het akkoord ook gedeeltelijk op. Het land is de afgelopen tijd meer uranium gaan verrijken en produceren dan was afgesproken. De EU probeert de deal nu te redden.