Zeker 33 doden, tientallen gewonden bij grote brand animatiestudio Kyoto

De Japanse politie heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht de brand te hebben aangestoken. Hij zou daarbij een „onbekende vloeistof” hebben verspreid.

De brand in de Japanse animatiestudio zou donderdag zijn aangestoken.
De brand in de Japanse animatiestudio zou donderdag zijn aangestoken. Foto Reuters

Zeker 33 mensen zijn donderdag bij een grote brand in de animatiestudio Kyoto Animation in Japan om het leven gekomen, tientallen raakten gewond. Dat melden de persbureaus AP en AFP op basis van de Japanse brandweer. Een 41-jarige man is door de politie gearresteerd op verdenking van brandstichting.

Volgens de politie heeft de verdachte vlak voordat de brand uitbrak een onbekende vloeistof verspreid binnen het gebouw. De plaatselijke brandweer zegt dat op dat moment zeventig mensen in het gebouw aanwezig waren. Een aantal van de gewonden werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte zou naar buiten zijn gerend, maar wel gewond zijn geraakt.

Ooggetuigen zeggen tegen het Japanse persbureau Kyodo News dat zij meerdere knallen hoorden vanuit het gebouw en vervolgens verwonde mensen het gebouw uit zagen lopen. Enkele uren na het uitbreken van de brand had de brandweer het vuur onder controle. De voorzijde van het gebouw was bijna volledig verkoold.

De Japanse premier Shinzo Abe noemde de vermoedelijke brandstichting in een reactie op Twitter „te ontstellend voor woorden”. Hij sprak zijn condoleances uit aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Animatiefilms

Kyoto Animation, ook bekend onder de afkorting KyoAni, werd in 1981 opgericht door het echtpaar Yoko en Hideaki Hatta. Het bedrijf produceert animatieshows en films die ook buiten Japan bekend zijn geworden. Voorbeelden daarvan zijn Full Metal Panic, The Melancholy of Haruhi Suzumiya en Clannad. Veel fans van de animatiefilms reageerden donderdag via sociale media geschokt op de brand en plaatsten foto’s van hun favoriete KyoAni-shows.

Twee maanden terug werd Japan nog opgeschrikt door een steekpartij in een buitenwijk van Tokio. Een aanval van een 51-jarige man stak daarbij in op een groep schoolmeisjes die stonden te wachten bij een bushalte. Daarbij kwam een elfjarig meisje om het leven. Ook een volwassen man werd gedood. De dader doodde daarna zichzelf.

Die aanval vestigde in Japan opnieuw de aandacht op het fenomeen van de hikikomori, volwassen kluizenaars met psychologische problemen. Of de verdachte van de brand in Kyoto ook tot die groep kan worden gerekend, is niet bekend.