Doodstraf voor drietal dat toeristen onthoofdde in Marokko

Een vierde man kreeg levenslang en nog eens twintig mensen zijn veroordeeld tot een celstraf vanwege de moord op twee Scandinavische toeristen in het Atlasgebergte.

Veiligheidspersoneel staat bij de rechtbank waar de verdachten van de twee moorden in het Atlasgebergte in 2018 terechtstonden.
Veiligheidspersoneel staat bij de rechtbank waar de verdachten van de twee moorden in het Atlasgebergte in 2018 terechtstonden. Foto Mosa'ab Elshamy/AP

Drie IS-sympathisanten die vorig jaar twee Scandinavische toeristen onthoofdden in Marokko, hebben donderdag de doodstraf gekregen in een rechtbank in Sale, ten noorden van Rabat. Een vierde verdachte kreeg levenslang cel opgelegd. Nog eens twintig verdachten kregen celstraffen van tussen de vijf en dertig jaar voor hun betrokkenheid. Dat melden Marokkaanse media. De rechter komt hiermee bijna volledig tegemoet aan de eisen van justitie in Marokko.

De drie daders hebben eerder in het proces, dat twee maanden duurde, schuld bekend. Het gaat om de 25-jarige Abdessamad Ejjoud, de 27-jarige Younes Ouaziyad en de 33-jarige Rachid Afatti. De eerste twee zaten achter de daadwerkelijke moorden, de derde filmde de aanval. De mannen probeerden indruk te maken op terreurorganisatie IS. Deze terreurbeweging heeft de aanval echter niet opgeëist en de beelden niet gedeeld.

Het drietal sloeg toe op 17 december 2018. De slachtoffers waren een 28-jarige Noorse Maren Ueland en haar 24-jarige Deense reisgenote, Louisa Vesterager Jespersen. Ze zijn doodgestoken en onthoofd in hun tent toen ze kampeerden in het Atlasgebergte. De beelden die van de moorden gemaakt zijn, werden online gezet. Vier dagen na de aanval zijn de drie mannen gearresteerd. De vierde man zou bij de voorbereidingen betrokken zijn geweest, maar niet bij de uiteindelijke aanval.

Er worden niet vaak mensen geëxecuteerd in Marokko. Hoewel de straf nog wel bestaat, is hij sinds 1993 niet meer uitgevoerd.