VS leggen sancties op aan militaire leiders uit Myanmar

De hoge militairen mogen de VS niet meer in omdat zij verantwoordelijk worden gehouden voor buitengerechtelijke executies van de islamitische Rohingya-minderheid.

De opperbevelhebber van de strijdkrachten van Myanmar, generaal Min Aung Hlaing.
De opperbevelhebber van de strijdkrachten van Myanmar, generaal Min Aung Hlaing. Foto Lynn Bo Bo/Reuters

De Verenigde Staten hebben dinsdag sancties aangekondigd tegen vier militaire leiders uit Myanmar. Dat meldt persbureau Reuters woensdag. De militairen, onder wie de opperbevelhebber van het leger generaal Min Aung Hlaing, mogen de VS niet meer in. Zij worden verdacht van buitengerechtelijke executies van leden van de islamitische Rohingya-minderheid.

De sancties gelden ook voor Aung Hlaings plaatsvervanger Soe Win en twee andere hoge militairen. Daarnaast mogen de families van de militairen de VS niet meer in. Het is voor het eerst dat de VS dergelijke stappen nemen tegen militairen uit Myanmar.

Lees ook: Myanmar laat Reuters-verslaggevers vrij bij grootschalig pardon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde de sancties aan op de eerste dag van een internationale conferentie over religieuze vrijheid in de VS, waar ook vertegenwoordigers van de Rohingya’s aanwezig zijn. „We blijven bezorgd dat de Birmaanse regering geen actie heeft ondernomen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen en misstanden”, aldus Pompeo in een verklaring.

Moordpartij Inn Din

Onlangs gaf generaal Aung Hlaing opdracht tot de vrijlating van de Myanmarese soldaten die waren veroordeeld voor het vermoorden van Rohingya’s in het dorpje Inn Din in de provincie Rakhine, gedurende de etnische zuivering van de Rohingya in 2017. Volgens Pompeo was dit een voorbeeld van „het aanhoudende en ernstige gebrek aan verantwoordelijkheid bij het leger”.

De soldaten werden na enkele maanden vrijgelaten, terwijl de twee Reuters-journalisten die de moordpartij onthulden meer dan 500 dagen in de gevangenis zaten. De journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo werden pas na anderhalf jaar en grote internationale druk vrijgelaten. In mei kregen ze amnestie.

In 2017 vluchtten meer dan 730.000 Rohingya-moslims naar buurland Bangladesh. Onderzoekers van de Verenigde Naties constateerden dat het geweld door onder andere het leger van Myanmar, met breedschalige moord, verkrachting en brandstichting, werd “uitgevoerd met de bedoeling om genocide te plegen”.