Raad van State vernietigt bestemmingsplan voor oude vliegbasis Twenthe

De uitspraak die het bestemmingsplan voor de voormalige vliegbasis Twenthe vernietigt, vloeit voort uit de eerdere uitspraak over het Nederlandse stikstofbeleid.

Remproeven op asfalt op de voormalige vliegbasis Twenthe.
Remproeven op asfalt op de voormalige vliegbasis Twenthe. Foto Eric Brinkhorst

Op de voormalige vliegbasis Twenthe mogen geen recreatiepark en bedrijven komen. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten in een beroep dat was aangespannen door drie milieuorganisaties in de omgeving van het vliegveld bij Enschede.

De uitspraak vloeit voort uit de eerdere uitspraak van de Raad van State over het Nederlandse stikstofbeleid. Volgens de bezwaarmakers zorgen de geplande evenementen en bedrijven mogelijk voor een verhoogde stikstofuitstoot die de omliggende natuurgebieden beschadigt. Het bestemmingsplan van de gemeente Enschede is met de uitspraak vernietigd.

Volgens de plannen ‘Voormalige vliegbasis Twenthe - Midden’ en ‘Voormalige vliegbasis Twenthe - Zones’ zouden ten zuiden van de start- en landingsbaan onder meer bedrijven en een recreatiepark komen. Ook zouden er evenementen worden georganiseerd. Stichting Lonnekerberg en omgeving (StiL), stichting Lonneker Land en Milieuraad Enschede gingen tegen de plannen in beroep.

Twente Airport valt onder een ander bestemmingsplan, voor de noordkant van het gebied. Dit plan gaat wel door. Er komen luchtvaartgebonden bedrijven, een testzone voor drones en ruimte voor zakelijke en kleine luchtvaart.

Stikstofuitspraak

Wanneer bestemmingsplannen in of rond natuurgebieden voor een toename aan stikstofuitstoot kunnen zorgen en daarbij de omgeving kunnen aantasten, moet er door middel van een onderzoek worden aangetoond dat de extra uitstoot gecompenseerd kan worden. De gemeenteraad van Enschede leverde echter geen eigen onderzoek aan, maar verwees bij de bestemmingsplannen naar onderzoeken in het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Lees ook: De Raad van State zag in het stikstofprogramma de zoveelste trucage van de overheid

De Raad van State oordeelde eind mei dat het PAS daar niet voor bedoeld is, omdat de daarin genoemde onderzoeken slaan op maatregelen die pas in de komende jaren zullen plaatsvinden. De gemeente Enschede zal nu een nieuw bestemmingsplan moeten maken.

Tot 2008 landde er op de voormalige militaire vliegbasis af en toe vluchten voor de burgerluchtvaart, tot 60.000 passagiers per jaar. Daarna werd geprobeerd om er een zelfstandige burgerluchthaven van te maken, maar dat mislukte. Sinds 2017 kan er, naast sport- en zweefvluchten, ook klein zakelijk vliegverkeer terecht.

Uit een inventarisatie van het kabinet bleek vorige maand dat door de stikstofuitspraak tientallen projecten vertraging oplopen of zelfs geschrapt moeten worden. Daaronder vallen onder meer Lelystad Airport, maar ook projecten in de industrie, bouw, of dijkversterking lopen gevaar.