Georges Mabboux bedacht in 1935 een soort akoestische geluidopvangers om vliegtuigen eerder te horen aankomen.

CNRS collection

De mens als attribuut van uitvindingen

Stillevens met een mens erop: dat is hoe de foto's van gebruiksvoorwerpen kort zijn te typeren. Het Franse Nationaal Archief verzocht uitvinders in 1915 om hun ideeën vast te leggen. En zo gebeurde: tussen 1915 en 1938 werden wetenschappelijke en industriële uitvindingen niet alleen gestimuleerd maar ook bewaard. De foto bleek een ideale methode om te laten zien waarvoor een uitvinding bedoeld was en hoe die te gebruiken was. De vooruitgang werd als het ware vastgelegd op zwart-wit-beeld. Soms staat er een mens op, maar als dat al het geval is dan is de mens vooral een attribuut. De mens als attribuut in het verlangen naar vooruitgang, het fascineert. Tot 22 september zijn deze foto's te zien bij het jaarlijkse fotofestival Rencontres d'Arles.

Het archief waar de foto’s van de uitvindingen gemaakt werden en bewaard, rond de jaren 1916-1920. National Archives Collection

Luitenant Robert Castro bedacht een manier om papier eenvoudig in vliegtuigen te vervoeren, circa 1916-1918.National Archives Collection

De ‘papierverspreider’ van Albert Maurice, circa 1916-1918.National Archives Collection

Émile Feuillette kwam met iets vergelijkbaars, eveneens rond 1916.National Archives Collection

De helm van dr. Aron Polack, circa 1916-1919.National Archives Collection

De gasmaskers van Sicard in 1917. Een andere, minder uitvinding uit die de tijd is ‘de kruiper’. Caufer bedacht die. Met metalen pllaten om bovenbenen en armen met wieltjes eronder, kon je je makkelijker over het terrein in in de loopgraven voortbewegen.National Archives Collection

Behalve maskers voor mensen waren ze er ook voor paarden. De foto’s die bewaard zijn in het archief tonen geen paard met masker, maar zijn los gefotografeerd. Een abstract kunstwerk lijken ze, totdat je beseft waarvoor ze bedoeld zijn.National Archives Collection

Later in 1917 kwamen ze met een nieuw model gasmaskers.National Archives Collection

Pottevin bedacht een masker dat soldaten moest beschermen tegen vuur in 1917.National Archives Collection

Georges Mabboux bedacht in 1935 een soort akoestische geluidopvangers om vliegtuigen eerder te horen aankomen. CNRS collection

Deze schijven uit 1928 boden bescherming tegen de zon.CNRS collection

Collage van huishoudelijke apparatuur door Jules-Louis Breton (1923).CNRS collection

De man met de bril werd in 1926 gefotografeerd. Hij draagt een soort oogkleppen die, omdat ze minder kwetsbaar zijn dan een glazen bril, geschikt waren voor poolreizigers. Ogen werden zo beschermd tegen het licht en de harde wind.CNRS collection

Jules-Louis Bretons wasmachine, het kleine model, uit 1925.CNRS collection