Den Haag krijgt een Pim Fortuynstraat

Op verzoek van de grootste coalitiepartij van de stad komt de politicus op een lijst te staan met kandidaten voor een vernoeming.

Pim Fortuyn
Pim Fortuyn Foto Koen Suyk/ANP

De gemeente Den Haag gaat een straat of plein vernoemen naar de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn. Die toezegging heeft burgemeester Pauline Krikke (VVD) dinsdag gedaan aan Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse coalitie. Fortuyn begon zijn politieke loopbaan als lijsttrekker van Leefbaar Nederland, en richtte later zijn eigen partij Lijst Pim Fortuyn (LPF) op.

Fortuyn wordt op voorspraak van gemeenteraadslid René Oudshoorn op de zogeheten ‘lijst te vernoemen personen’ geplaatst. Dat wil zeggen dat hij in aanmerking komt om de naamgever te worden van een nieuwe locatie in de stad. „Wanneer er nieuwe straatnaamgeving benodigd is met het juiste naamgevingsthema, is Pim Fortuyn een van de kandidaten voor vernoeming”, schrijft burgemeester Krikke.

Een woordvoerder van de Haagse wethouder Richard de Mos (Hart voor Den Haag/Groep de Mos), die Buitenruimte in zijn portefeuille heeft, weet niet precies hoeveel mensen op de lijst te vernoemen personen staan. Maar dat Fortuyn daar nu als laatste aan is toegevoegd, wil volgens de gemeente niet zeggen dat hij het langst op een eigen laan of weg moet wachten. „Het moet passen bij de omgeving.”

Rotterdam, waar de socioloog, publicist en politicus de laatste jaren van zijn leven woonde, heeft na diens dood een pleintje in het centrum van de stad vernoemd naar Fortuyn. Daar staat ook een standbeeld van de politicus.

Van der G.

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum doodgeschoten. Zijn moordenaar Volkert van der G. kreeg een celstraf van achttien jaar opgelegd, waarvan hij er twaalf uitzat. Eerder dit jaar was er sprake van dat Van der G. geëmigreerd zou zijn maar hij woont, zo ontdekte dagblad De Stentor, in Apeldoorn.

Omdat minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD) de kans klein acht dat Van der G. nog eens een misdrijf pleegt, zijn de regels waaraan hij zich dient te houden onlangs versoepeld.