Caleb Ewan troeft Groenewegen nét af in massasprint

Dylan Groenewegen werd goed op gang gebracht door zijn ploegmaat Teunissen en leek te gaan winnen. Ewan versloeg hem uiteindelijk met een paar centimeter verschil.

Etappewinnaar Caleb Ewan en rechts Dylan Groenewegen.
Etappewinnaar Caleb Ewan en rechts Dylan Groenewegen. Foto Gonzalo Fuentes/Reuters

De Australiër Caleb Ewan heeft woensdag de elfde etappe van de Tour de France gewonnen. Hij was in het centrum van Toulouse de snelste in de massasprint, nét iets sneller dan de Nederlander Dylan Groenewegen.

De licht heuvelachtige etappe ging over 167 kilometer van Albi naar Toulouse in het zuiden van Frankrijk. Meteen na de start ontsnapte een groep van vier renners. De Belg Aimé De Gendt en de Fransmannen Anthony Perez, Stéphane Rosetto en Lilian Calmejane kwamen tot een maximale voorsprong van ruim drie minuten. Die slonk echter gestaag en, ondanks dat De Gendt in zijn eentje nog wat langer vooruit bleef, slokte het peloton ook hem zo’n vier kilometer voor de finish op.

Groenewegens ploegmaat Mike Teunissen bracht hem vervolgens goed in stelling en trok de eindsprint aan voor de topsprinter. Caleb Ewan had op dat moment het wiel van Groenewegen echter al gevonden en toen de Nederlander wegsprintte, bleef Ewan bij hem. Kort voor de finish wist de Australiër nog net voorbij Groenewegen te komen. Ewan won met niet meer dan een paar centimeter verschil.

Lees ook dit artikel over acupunctuur in de Tour: Voor het inslapen elf naalden in het lijf, sommige renners zweren erbij

Terpstra uit de koers

De Nederlander Niki Terpstra van Direct Energie kwam zo’n dertig kilometer voor de streep lelijk ten val, waarbij hij een scheurtje in een schouderblad en een lichte hersenschudding opliep. Hij stapte nog op, maar besloot een paar kilometers later zich toch uit de Tour terug te trekken. „De Tour en Terpstra zijn weer geen gelukkig verhaal”, reageerde de renner nadien tegen persbureau ANP. In 2010 stapte Terpstra ook al uit de Tour.

Aan de kop van het algemeen klassement is niets veranderd. De Fransman Julian Alaphilippe rijdt nog steeds in het geel en heeft ruim een minuut voorsprong op de Brit Geraint Thomas. Egan Bernal uit Colombia en de Nederlander Steven Kruijswijk volgen daar kort achter.

Een samenvatting van de elfde etappe: