Akkoord over Brusselse regering: dertigkilometerzone vanaf 2021

Bijna twee maanden na de Belgische verkiezingen hebben Brusselse onderhandelaars een akkoord bereikt over de vorming van een regering. Voor de Waalse, Vlaamse en federale regering lijkt een akkoord nog ver weg.

Op 20 juni legde de Kamer de eed af, maar een federale regering lijkt nog ver weg. In Brussel is wel een akkoord bereikt.
Op 20 juni legde de Kamer de eed af, maar een federale regering lijkt nog ver weg. In Brussel is wel een akkoord bereikt. Foto Yorick Jansens/Belga/AFP

In Brussel is, bijna twee maanden na de Belgische verkiezingen van 26 mei, vannacht een akkoord bereikt over de vorming van een regering. Een combinatie van sociaal-democraten, groenen en liberalen zal het Brussels gewest gaan leiden. Het gaat om een van de zes regeringen in België.

Het akkoord werd woensdagmiddag op een persconferentie gepresenteerd. Een opvallende maatregel is het besluit om vanaf januari 2021 in heel Brussel - op de grote wegen na - een dertigkilometerzone te installeren. De laatste tijd werden in Brussel meerdere voetgangers aangereden door automobilisten, afgelopen week nog overleed een voetganger na een aanrijding. De coalitie wil van Brussel een voorbeeldstad maken waar voetganger en fietser meer, en auto’s minder plaats krijgen. Brussel wil meer politiecontroles en de infrastructuur gaan aanpassen, ook zal meer worden ingezet op openbaar vervoer. Het gewest wil in 2050 CO2-neutraal zijn. Daarnaast wil Brussel onder meer de wachtlijsten voor sociale woningen halveren.

De ministersposten zullen tegen de avond worden bepaald. Donderdag volgen dan al de eedaflegging en regeringsverklaring. Als het Brussels parlement zijn vertrouwen geeft, kan de regering daarna starten.

Regering voor 21 juli

Om een regering te vormen was het in Brussel zaak om eerst tussen enerzijds Nederlandstalige en anderzijds Franstalige partijen tot een overeenkomst te komen. Groen, de liberale Open VLD en sociaal-democratische one.brussels-SP.A werden het aan Nederlandstalige zijde al na een paar dagen eens. Aan Franstalige zijde kwamen de sociaal-democraten van PS, de groenen van Ecolo en de sociaal-liberale partij Défi half juni tot een akkoord. Sindsdien waren alle partijen met elkaar in gesprek.

De zes coalitiepartners komen met het akkoord hun eerste belofte na: ze wilden een regering voor de nationale feestdag van 21 juli. Toch werd het nog even spannend. Open VLD probeerde gistermiddag aan Franstalige zijde haar liberale ‘zusterpartij’ MR op het laatste moment nog binnen te halen. Dat weigerden de andere partijen. Het uiteindelijke akkoord volgde pas om half 4 dinsdagnacht.

Tweede regering sinds de verkiezingen

De Brusselse regering is, na de regering van de Duitstalige Gemeenschap (77.000 inwoners), de tweede die sinds de verkiezingen gevormd is. Voor de overige regeringen verloopt de formatie een stuk moeizamer.

Lees ook onze analyse van na de verkiezingen: de uitslagen van de verkiezingen in België tonen een fundamenteel verdeeld land

In Wallonië is na veel gekibbel een gesprek opgestart tussen sociaal-democraten, liberalen en groenen. In Vlaanderen ligt de formatie stil: de rechts-conservatieve partij N-VA weigert verder te praten zolang er geen akkoord voor de landelijke regering is. Voor die federale regering zitten de gesprekken vooralsnog volledig vast. De grootste partijen van beide landsdelen, N-VA in Vlaanderen en PS in Franstalig België, weigeren met elkaar te praten.

Het is dan ook de vraag of die regeringen hun deadline gaan halen. Men hoopte voor 31 oktober, de Brexit-datum, tot een akkoord te komen. België zou economisch een van de zwaarst getroffen landen zijn bij een Brexit, maar met een demissionaire minderheidsregering aan de macht, kan het wel eens heel lastig worden om daartegen actie te ondernemen.

Met zes regeringen, 537 parlementsleden en welgeteld vier ministers van Energie heeft België een van de meest complexe politieke systemen ter wereld. Er is een Brusselse, Vlaamse, Waalse, Franstalige, Duitstalige en federale regering. In deze video leggen wij je uit waarom het systeem schuurt en werkt tegelijk.

Dit bericht van woensdagochtend is aangevuld na de presentatie van het regeerakkoord woensdagmiddag.