Verkeer

Eén op vijf boetes voor inrijden milieuzone na bezwaar geschrapt

Bijna een op de vijf boetes voor het inrijden van een milieuzone wordt kwijtgescholden nadat er bezwaar tegen is gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie die maandag openbaar zijn gemaakt. De aantallen liggen procentueel een stuk hoger dan boetes voor andere verkeersovertredingen, waarvan boetes in 11 procent van de gevallen niet gegrond zijn. Er zijn milieuzones in Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht. Afhankelijk van de stad betaalt een te vervuilende automobilist 90 of 95 euro boete. Vrachtwagenchauffeurs in overtreding betalen 230 euro. Wie de boete onterecht vindt, kan bezwaar aantekenen of eventueel naar de rechter stappen. Het bezwaar tegen de boetes bleek in 18 procent van de gevallen terecht, volgens het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie. (NRC)