Uitspraak

Drie jaar cel voor Syriëganger die zegt dat hij niet wilde vechten

De Haagse Syriëganger Maseh N. is veroordeeld tot een celstraf van drie jaar waarvan tien maanden voorwaardelijk voor deelname aan een terreurorganisatie. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam maandag geoordeeld, meldt ANP. Het Openbaar Ministerie (OM) had zes jaar celstraf geëist. Volgens het OM heeft de 23-jarige N. bewust deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië, maar zelf stelde N. dat hij niet wilde vechten. Kort na zijn aankomst zou hij spijt hebben gehad dat hij was afgereisd. Ook zou hij pogingen hebben ondernomen om het strijdgebied te verlaten. Volgens de rechtbank is er niet genoeg bewijs dat N. heeft deelgenomen aan de gewapende strijd. Wel rekent de rechter het hem zwaar aan dat hij lid is geworden van Islamitische Staat, na het uitroepen van het kalifaat. (NRC)