Minister Schouten grijpt in bij NVWA na ict-debacle

Toezichthouder De minister van Landbouw wil dat een commissie helpt bij de ict en op zoek gaat naar de oorzaken van wat fout ging.

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) treft maatregelen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), nadat een groot ict-project bij de toezichthouder dit jaar mislukte. Dat heeft zij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Schouten stelt onder meer een externe commissie in die zich bezig moet houden met de ict en het management van de NVWA. De commissie brengt gedurende een aantal maanden direct advies uit aan de directie van de inspectiedienst. In de commissie zullen ict-deskundigen en experts op het gebied van verandermanagement zitting nemen. Ook heeft de minister een tijdelijk lid aan de directieraad toegevoegd, oud-gemeentesecretaris van Den Haag Peter Hennephof.

De periode van ‘herbezinning’, zoals Schouten het noemt, is in april ingegaan en duurt tot december dit jaar.

Schouten zette afgelopen voorjaar een groot ict-project genaamd ‘Inspect’ bij de NVWA stop, vanwege enorme budgetoverschrijdingen. Voor het vernieuwen van de ict-systemen bij de waakhond was 36 miljoen euro begroot, maar de kosten liepen op tot 65 miljoen euro.

Het doel van het project was om alle 23 inspectiediensten van NVWA van de overheid samen te brengen in een nieuw systeem. Behalve een forse budgetoverschrijding liep het project ook een vertraging van twee jaar op.

Gedurende de herbezinningsperiode moet er een antwoord komen op vragen als wat de inspectie in de toekomst kan leren van het gefaalde project. Maar de maatregelen die Schouten treft, hebben niet enkel betrekking op de ict-problemen bij de toezichthouder, zo schrijft de minister. Volgens Schouten moet er tevens worden gekeken naar de ‘grondoorzaken’ die ertoe hebben geleid dat het project uiteindelijk moest worden stopgezet.

Vorige week concludeerde de rechtbank in Den Haag nog dat de NVWA niet nalatig is geweest bij de aanpak van de fipronilcrisis vorig jaar. Landbouworganisatie LTO had een zaak tegen de NVWA aangespannen omdat de belangenorganisatie vond dat door toedoen van de toezichthouder de pluimveesector veel schade had geleden.

Ministers slecht op de hoogte

Het ict-debacle bij de NWVA is niet de eerste digitale vernieuwingsoperatie bij de overheid waar het misging. Vorig jaar mislukte de digitalisering van de rechtspraak, nadat al 220 miljoen euro was uitgegeven. Eerder ging het mis bij de politie, Belastingdienst, het landelijk persoonsregister en het UWV.

Een parlementaire onderzoekscommissie concludeerde vijf jaar geleden al dat bewindspersonen vaak slecht op de hoogte waren van ict-projecten in hun eigen portefeuille. De betrokken ambtenaren slaagden er niet in projecten aan te sturen. Ict-leveranciers maakten vervolgens misbruik van de wanorde door de kosten aanvankelijk te onderschatten en vervolgens op te drijven, concludeerde de commissie.