Recensie

Recensie Film

Geschiedenis is bijzaak in onvervalste actiefilm ‘Ballon’

Actiefilm ‘Ballon’ weet dankzij parallelmontages een waargebeurd verhaal tot het einde spannend te houden. Historische context bij de vlucht van een familie uit de DDR geeft regisseur Michael Herbig niet.

Luitenant-kolonel Seidel vraagt het zich aan het begin van de waargebeurde historische actiefilm Ballon alvast even fijntjes af: waarom doen we eigenlijk zoveel moeite om mensen bínnen te houden? Het is 1979, plaats van handeling het Oost-Duitse Pößneck, en de families Strelzyk en Wetzel plannen een nachtelijke vlucht uit de communistische DDR naar het vrije Westen. De historische ironie zal niemand ontgaan. Zeventig jaar geleden bouwde men muren om mensen binnen te houden, en dat lukte niet. Waarom denken we dan nu dat muren tussen landen mensen buiten zullen houden?

Het is ook een historisch gemiste kans om het bij zo’n onelinertje te houden. Ballon is in eerste instantie een vaardig gemaakte avonturenfilm van een regisseur (en acteur) die in eigen land vooral met commercieel werk furore maakt en nu zijn eerste serieuze film aflevert. Seidel mag met zijn wijnrode leren jas dan wel de filosoof lijken onder de verzameling politieagenten, militairen en overheidsambten en een flink deel van de verklikkende bevolking die de Strelzyks en Wetzels op de hielen zit, hij is ook een ijzervreter en daarmee een ideale antagonist voor een actiefilm.

Waarom de beide families hun leven en dat van hun kinderen op het spel zetten om te ontsnappen legt de film verder niet uit. Regisseur Michael Herbig gaat er waarschijnlijk van uit dat die context nog steeds bij iedereen bekend is. Of dat hun vastberadenheid motief genoeg is. En waarom zou niet iedereen het liefste in vrijheid willen leven? Daar al te veel woorden aan vuil maken zou natuurlijk afleiden van wat de film stiekem is: een onvervalste actiefilm. Eén die dankzij Silence of the Lambs-achtige parallelmontages zelfs een waargebeurd verhaal tot het einde spannend en onverwacht weet te houden. Je hebt er bijna de DDR niet voor nodig.