Franse milieuminister De Rugy stapt op wegens dubieuze diners

De voormalige parlementsvoorzitter van Frankrijk raakte vorige week in opspraak vanwege luxueuze diners op kosten van de staat. Zijn positie bleek onhoudbaar.

Minister François de Rugy stapt in zijn auto na een bespreking met president Macron eerder deze dinsdag.
Minister François de Rugy stapt in zijn auto na een bespreking met president Macron eerder deze dinsdag. Foto Francois Mori/AP

De Franse minister van Milieu François de Rugy heeft zijn ontslag ingediend. Dat heeft hij dinsdagmiddag bekendgemaakt in een bericht op Facebook. De nummer twee in de protocollaire pikorde van de Franse regering raakte afgelopen woensdag in opspraak doordat hij op staatskosten met vrienden luxueuze diners hield.

De Rugy heeft die berichten tegengesproken. Hij noemde de diners gebruikelijk en omschreef zichzelf als een zuinige man. De Rugy stapte in 2017 over van de groene partij Europe Écologie-Les Verts (EELV) naar de politieke beweging van president Emmanuel Macron, La République en Marche!

Kreeften en wijnen van honderden euro’s

Als voorzitter van de Assemblée Nationale, het Franse parlement, liet De Rugy in 2017 en 2018 zo’n tien keer het parlementspersoneel opdraven voor luxueuze etentjes in zijn ambtswoning in Parijs, zo onthulde onlinekrant Mediapart. Volgens de Franse minister ging het om „informele diners gelieerd aan de uitoefening van zijn functie met belangrijke mensen uit het maatschappelijk veld”. Op de foto’s die genodigden aan Mediapart lekten, zijn wijnen van honderden euro’s en kreeften te zien.

Mediapart onthulde ook dat de minister na zijn aantreden zijn ambtswoning op kosten van de staat liet verbouwen voor 63.000. Daarbij ging het om werkzaamheden aan onder meer twee badkamers en de aanschaf van een garderobekast van 17.000 euro. Volgens het ministerie zijn hierbij alle procedures gevolgd.

Als parlementsvoorzitter waren transparantie en een juiste besteding van overheidsgelden speerpunten van De Rugy. In september 2018 trad hij aan als de Franse minister van Milieu. Hij volgde toen de onverwacht opgestapte Nicolas Hulot op.