De nieuwe keuken is een verbetering, geen onderhoud

Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal: fiscaal recht.

Foto Getty Images/ iStockphoto

De keuken in hun monumentale woning is aan vervanging en verbetering toe. Evenals de plavuizen en parketvloer, die deels vervangen, gerestaureerd, geschuurd en geolied worden. In de aangifte over 2012 trekt het echtpaar gemaakte kosten af als onderhoudskosten voor rijksmonumentenpanden. De Belastingdienst accepteert een deel. En hoewel de fiscus na bezwaar van het echtpaar de aanslag vermindert, komt de zaak voor de rechter en daarna voor het hof in Den Haag.

Het hoger beroep draait om de vraag of het paar recht heeft op een hogere aftrek aan onderhoudskosten. Het hof wijst erop dat kosten alleen voor aftrek in aanmerking komen die een huurder ook niet zou dragen. Het gaat dus niet om bijvoorbeeld tuinonderhoud, behangen en witten.

Tegen die achtergrond stelt het hof dat niet alle gemaakte kosten voor de nieuwe keuken in aanmerking komen voor aftrek: van de ruim 19.000 euro die de nieuwe keuken kostte, is ruim 7.000 euro besteed aan verbetering – de keuken is luxer uitgevoerd met onder meer inbouwapparatuur – en dat is geen onderhoud. Het echtpaar heeft daarbij onvoldoende aangetoond dat alle uitgaven betrekking hadden op het herstellen van de staat en het opheffen van achterstand van de keuken.

Ook schuren, oliën en het stoppen van gaatjes in de vloer komen niet voor aftrek in aanmerking „omdat huurders deze lasten ook dragen”. De vervanging van de plavuizenvloer door een nieuwe bestempelt het hof eveneens als verbetering, geen onderhoud. Het echtpaar krijgt wel gelijk als het gaat om de restauratie van het parket – die kosten zijn aftrekbaar. Hun belastbaar inkomen wordt (licht) bijgesteld.

Uitspraak: ECLI:GHDHA:2019:1837