Britse computerpionier Alan Turing op vernieuwde biljet van 50 pond

Het nieuwe biljet van 50 pond.
Het nieuwe biljet van 50 pond.

Hij leverde een belangrijke bijdrage aan het verslaan van de Duitse bezetters in de Tweede Wereldoorlog, maar werd gedwongen een chemische castratie te ondergaan vanwege zijn seksuele geaardheid. De in 1954 overleden computerpionier en wiskundige Alan Turing staat vanaf 2021 op het vernieuwde Britse bankbiljet van 50 pond. Dat heeft de Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, maandag aangekondigd. Op het huidige biljet staan wetenschapper James Watt en zijn business partner Matthew Boulton. Op één kant van het biljet is altijd koningin Elizabeth afgebeeld.

Tijdens de oorlog werkte de codekraker op Bletchley Park, de geheime uitvalsbasis van de Britten, samen met de Britse inlichtingendienst. Met zijn team wist Turing, tevens expert op het gebied van kunstmatige intelligentie, de Enigma-code van de Duitsers te kraken. Toch kreeg Alan Turing gedurende zijn leven maar weinig waardering in zijn thuisland. Zeven jaar na het einde van de oorlog werd Turing in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld omdat hij een relatie had met een andere man. In 1954 maakte de toen 41-jarige wiskundige een einde aan zijn leven door een appel met daarin de giftige stof cyanide te eten. (NRC)