180 doden door moesson in Zuid-Azië, meer dan 5 miljoen mensen op de vlucht

Nepal, India en Bangladesh lijden onder de jaarlijkse moesson. Het aantal doden en ontheemden als gevolg van de overstromingen loopt op.

In Indiaas meisje draagt drinkwater in het dorp Pabhokathi, in de provincie Assam.
In Indiaas meisje draagt drinkwater in het dorp Pabhokathi, in de provincie Assam. Foto Biju Boro / AFP

Noodweer in Zuid-Azië heeft het afgelopen etmaal geleid tot nieuwe overstromingen en aardverschuivingen, meldt persbureau AFP. In de afgelopen week moesten al meer dan 5 miljoen mensen hun huis verlaten in Nepal, India en Bangladesh. Er vielen daarnaast 180 doden. Ook overstroomden delen van Pakistan.

De jaarlijkse moessontijd loopt van mei tot oktober. In deze periode valt dermate veel regen dat deze jaarlijks dodelijke slachtoffers eist.

Nepal

In Nepal overleden 67 mensen, voornamelijk door toedoen van overstromingen en aardverschuivingen. De overstromingen nemen daar inmiddels wel af. Ruim 40.000 soldaten en politieagenten brengen voedsel, tenten en medicijnen naar duizenden getroffenen met behulp van helikopters.

India

In India vielen bijna vijftig doden, voornamelijk in de twee oostelijke provincies Assam en Bihar, waar drie grote rivieren overstroomden. In Mumbai stortte dinsdag een gebouw in. Vooralsnog is het onduidelijk hoeveel mensen op dat moment in het gebouw waren. Wel is zeker dat er twee doden vielen. Reddingswerkers zoeken in de brokstukken naar overlevenden.

Bangladesh

Het dodenaantal in Bangladesh liep op tot 34. Onder hen bevinden zich minstens vijf kinderen die maandag verdronken. Achttien personen werden daarnaast door bliksem getroffenen en zeven andere verdronken nadat hun boot kapseisde. Honderdduizenden inwoners in het noorden van het land raakten geïsoleerd door de overstromingen. Ook de Brahmaputra, een van de grote Himalaya-rivieren, trad buiten haar oevers.