Wielrennen

Van Vleuten opnieuw winnares in Giro Rosa

Annemiek van Vleuten heeft voor het tweede jaar op rij de Giro Rosa gewonnen, de vrouwenversie van de Ronde van Italië. De Nederlandse wielrenster van Mitchelton-Scott veroverde dinsdag in de vijfde etappe de leiderstrui, won een dag later nog een rit en zag haar leidende positie nooit meer in gevaar komen. De tiende en laatste etappe, een grotendeels vlakke rit van San Vito al Tagliamento naar Udine, werd zondag gewonnen door Marianne Vos. Het was de vierde ritzege voor de Brabantse. Vos was in Udine in een sprint bergop veel te sterk voor de concurrenten, van wie haar landgenote Lucinda Brand tweede werd, voor de Belgische Lotte Kopecky. Annemiek van Vleuten hield in het eindklassement landgenote Anna van der Breggen en haar Australische teamgenote Amanda Spratt achter zich.

Het winnen van de Giro Rosa voelde heel speciaal voor Van Vleuten. „Ik voelde me dit jaar nog iets beter dan vorig jaar”, zei ze. „Een eendaagse koers kun je misschien winnen omdat je een hele goede dag hebt, maar in een rittenkoers heb je je ploeg echt elke dag nodig.”

Van Vleuten, regerend wereldkampioene tijdrijden, beleeft opnieuw een uiterst succesvol jaar. Zo won ze dit voorjaar al de Strade Bianche in Italië en de Belgische klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Daarnaast werd Van Vleuten ook nationaal kampioene op de tijdrit. (ANP)