Waarom doen de Griekse aandelen het zo goed?

Deze rubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurs. Deze keer: de stijgende beurs in Athene.

Niet die van China. Ook niet die in de Verenigde Staten. De Amsterdamse niet. De Duitse, Franse, Japanse: allemaal niet.

De eer was aan de Grieken. De aandelen op de beurs van Athene deden het de eerste zes maanden van 2019 het beste, te midden van een wereldwijde stijging. De Griekse sprint van 45 procent was door niemand bij te houden.

Dat is weleens anders geweest. Handelaren in het witte, rechthoekige beursgebouw in de Griekse hoofdstad maakten hun dieptepunt mee in de zomer van 2015. Terwijl hordes toeristen naar het Zuid-Europese land trokken voor all-inclusive resorts en klassieke architectuur, liepen onderhandelingen tussen Athene en Brussel over de voorwaarden voor een noodfonds vast. Griekenland raakte verstrikt in een financiële crisis. Om te voorkomen dat kapitaal wegvloeide, sloot de overheid de beurs. Vijf weken lang geen aandelenhandel. De koersen stonden bijna een kwart lager toen de Athex weer opende.

De huidige winst moet tegen die achtergrond begrepen worden. Explosieve stijging, ja. Maar wie tien jaar geleden in Griekenland belegde, is nog altijd geld kwijt. Veel geld. De huidige stand van 863 punten past ruim drie keer in die van 2009. In dezelfde tijd nam het aantal noteringen aan de beurs met een derde af tot 179.

Toch: beleggers lijken weer vertrouwen in Griekenland te hebben. Dat is ook te zien aan de tienjaarsrente, die begin juli met 2,05 procent nog nooit zo laag stond. Nick Kounis, hoofd onderzoek op het gebied van financiële markten bij ABN Amro, ziet meerdere redenen waarom beleggers positief zijn over Griekenland.

Nummer één: de nieuwe regering. Vorige week won de rechtse partij Nieuwe Democratie van Kyriakos Mitsotakis de nationale verkiezingen. „We moeten nog zien wat het beleid concreet gaat worden, maar met een centrum-rechtse regering rekenen beleggers op maatregelen die gunstig zijn voor het bedrijfsleven. Belastingverlaging is al genoemd. Nieuwe Democratie heeft een absolute meerderheid in het parlement. Dat draagt bij aan de stabiliteit.” Het enthousiasme van beleggers over Nieuwe Democratie was in mei al duidelijk. Toen de conservatieven in Griekenland onverwacht de verkiezingen voor het Europees Parlement wonnen, ten koste van het radicaal-linkse Syriza, pluste de beurskoers prompt 6 procent. Die lijn heeft de Athex sindsdien gestaag doorgetrokken.

Ja, zegt Lodewijk van der Kroft van fondsbeheerder Comgest, die twee verkiezingen spelen inderdaad mee bij de koerswinst in Athene. „Maar de goede prestatie van de Griekse beurs begon al in het eerste kwartaal. Je zag vanaf januari dat beleggers weer bereid waren risico’s te lopen nadat risicovolle beleggingen in het laatste kwartaal van vorig jaar het juist erg slecht hadden gedaan.”

En dus gingen ze naar Griekenland. Want de tienjaarsrente mag daar dan wel historisch laag zijn, ze is nog altijd veel hoger dan de negatieve rente die je op dit moment in grote delen van Europa vindt. Dan is Griekenland een goede plek om op zoek te gaan naar rendement.

Kounis van ABN Amro wijst verder op de licht aantrekkende Griekse economie. De groei mag dan niet veel zijn – 1,3 procent in het eerste kwartaal – maar „iedere verbetering is al wel een stap vooruit tegen de achtergrond van waar Griekenland vandaan komt”.

Feit is dat Griekenland nog een lange weg te gaan heeft. In tien jaar tijd is de economie met een kwart gekrompen. De werkloosheid is met 18 procent nog altijd de hoogste van de Europese Unie. En de staatsschuld bedraagt 180 procent van het bruto binnenlands product. Ook al een EU-record.