Trump: kritische Congresleden moeten terugkeren naar hun land

Racisme

In een aanval op vier kritische Democratische Congresleden heeft de Amerikaanse president Donald Trump zich racistisch uitgelaten. Hij schrijft dat de Congresleden „terug moeten naar hun land”. Hoewel hij ze niet bij naam noemt, is het duidelijk dat hij verwijst naar Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ayanna Pressley en Ilhan Omar. De eerste drie zijn in de VS geboren. Omar verhuisde als kind naar de VS.

Volgens Trump komen de progressieve Congresleden „oorspronkelijk uit landen wier overheden een complete en totale catastrofe zijn”. Vervolgens schrijft Trump dat zij, in plaats van het machtige Amerika te vertellen hoe het land bestuurd moet worden, beter terug naar hun eigen land kunnen gaan om daar de problemen op te lossen. Hij vervolgt: „Ik weet zeker dat Nancy Pelosi [Democraat, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, red.] blij zou zijn om snel gratis reizen te verzorgen.” De tweets van Trump komen een week nadat Pelosi – in een interne strijd binnen de Democratische partij – botste met de vier.

In een reactie noemde Pelosi de tweets „xenofoob”. „Wanneer Donald Trump vier Amerikaanse congresvrouwen vertelt terug te gaan naar hun land, bevestigt hij opnieuw dat zijn Make America Great Again-plan altijd al bedoeld was om Amerika opnieuw wit maken”, schreef ze op Twitter. Tlaib riep op tot impeachment van Trump, Omar zei dat de president „wit nationalisme” propageert. (NRC)