Ruimtevaart India cancelt missie om bij de zuidpool van de maan te landen

Minder dan een uur voor het geplande vertrek besloot India de lancering van de maanmissie af te gelasten.

India wilde als vierde natie ter wereld een raket naar de maan sturen, maar het project werd maandagochtend 56 minuten voor de lancering uitgesteld. Het zou gaan om een onbemande missie, die begin september moest uitmonden in een landing bij de zuidpool van de maan. Niet eerder is op die plek een landing uitgevoerd.

Een technisch probleem in het lanceringssysteem is de reden dat het werd uitgesteld, zegt het Indiase bureau voor Ruimteonderzoek:

Twitter avatar isro ISRO A technical snag was observed in launch vehicle system at 1 hour before the launch. As a measure of abundant precaution, #Chandrayaan2 launch has been called off for today. Revised launch date will be announced later.

Wanneer de lancering nu zal plaatsvinden is niet bekend. Als de problemen op tijd worden opgelost kan de maanmissie op dinsdag alsnog doorgaan.

Over de maanmissie

De capsule die op de maan moet landen, kan rijden en heeft zes wielen. De landen die India voorgingen met landingen op de maan zijn de Verenigde Staten, Rusland en China. In 2008 voerde India ook al een missie naar de maan uit, maar daarbij werd geen landing uitgevoerd.

De missie zorgt in India voor veel opwinding, met name bij scholieren die er in speciale ruimtevaartlessen al uitgebreid over zijn voorgelicht. Met de missie is 150 miljoen dollar gemoeid. Door de relatief hoge kosten is het Indiase ruimtevaartprogramma nog altijd omstreden. Critici betogen dat het geld voor de ruimtevaart beter aan armoedebestrijding kan worden besteed. (NRC)
Update 15 juli om 7:42: dit bericht is geüpdatet nadat de lancering werd uitgesteld.