Brieven

Namenmonument: eindelijk een plek om te herdenken

De meervoudige rechtbank in Amsterdam heeft op 9 juli de bezwaren van tegenstanders van het Holocaust Namenmonument ongegrond verklaard. Wij, enkele van de vele buurtbewoners en nabestaanden die het Namenmonument graag in de Weesperstraat verwelkomen, zijn enorm blij dat het nu eindelijk gebouwd kan worden. Door de rechtszaak aan te spannen heeft een kleine groep een onevenredige invloed gehad op de bouw van dit nationale monument. Ten onrechte is het beeld ontstaan: ‘De buurt is tegen’.

Door de protesten verdween uit beeld waar het Namenmonument toe dient. Als buurtbewoners en nabestaanden zijn wij ons ervan bewust dat een aanzienlijk deel van de mensen die met het Namenmonument wordt herdacht in de buurt heeft gewoond. Het ontwerp van Daniel Libeskind getuigt daarvan met een zorgvuldige inpassing op de plek waar 178 vermoorde Joodse Amsterdammers woonden. Het monument zal gelegenheid bieden hen te herinneren in een bijzondere architectonische ruimte.

We hopen dat het belang van het herdenken nu zal prevaleren. Het belang dat doorschijnt in bijvoorbeeld de uiting van Gabriel Blik op sociale media die over de Weesperstraat schrijft: „De straat waar ik ben geboren, waar mijn vader gedeporteerd werd en als oude verwarde man terugkwam”. Wij zien uit naar de dag dat 102.000 vermoorde landgenoten eindelijk een plek ter nagedachtenis krijgen.

, , , , , , , , , .