Moesson treft Zuid-Azië: honderdduizenden gevlucht, tientallen doden

In India, Nepal, Bangladesh en Myanmar zijn sinds donderdagnacht tientallen mensen om het leven gekomen door onder meer overstromingen en aardverschuivingen.

Indiase kinderen varen over een overstroomde rivier in Kalgachia, in de noordoostelijke provincie Assam.
Indiase kinderen varen over een overstroomde rivier in Kalgachia, in de noordoostelijke provincie Assam. Foto David Talukdar/AFP

Als gevolg van hevige moessonregens in het zuiden van Azië zijn de afgelopen dagen tientallen mensen om het leven gekomen en honderdduizenden mensen ontheemd geraakt. Dat melden internationale persbureaus.

Nepal is het hardst getroffen door de moessonregens, die donderdagnacht begonnen. Het dodental stond zondag op 47 en is opgelopen tot zeker 67 als gevolg van aardverschuivingen en overstromingen. Volgens autoriteiten raakten bijna honderd mensen gewond en zoeken reddingswerkers naar zeker dertig vermisten. Zes grote snelwegen in het land zijn onbegaanbaar, tienduizenden mensen hebben hun huis moeten ontvluchten.

India

Ook India is zwaar getroffen door het noodweer. Daar zijn tot nu toe 39 mensen om het leven gekomen, melden lokale media. Veertien mensen kwamen om toen een gebouw van drie verdiepingen instortte als gevolg van de hevige regenval. Onder de doden zijn zeker zeven militairen die in het gebouw waren. Naar overlevenden wordt nog gezocht, de kans is groot dat het dodental verder oploopt.

Volgens de Indiase rampenbestrijdingsorganisatie Rapid Response zijn in totaal wel vijf miljoen mensen slachtoffer van het noodweer. In de provincies Bihar en Assam zijn drie grote rivieren overstroomd, waardoor honderdduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen. Ruim 50.000 van hen zijn ondergebracht in 152 opvangkampen. Honderden mensen zijn gered door de hulpdiensten.

Bangladesh

Buurland Bangladesh wordt eveneens geteisterd door de moesson. Daar zijn veertien mensen omgekomen en 60.000 mensen ontheemd geraakt, meldt een tak van het Rode Kruis in Bangladesh.

Onder meer delen van het vluchtelingenkamp in het zuidoosten van het land waar meer dan een half miljoen Rohingya-vluchtelingen verblijven, zijn overstroomd. De Rohingya’s zijn gevlucht voor vervolging in buurland Myanmar, waar tevens tienduizenden mensen hun huizen hebben verlaten vanwege de hevige regenval.

Correctie (15-07-2019): In een eerdere versie van dit artikel werd de Indiase provincie Bihar, Bahir genoemd. Dit is aangepast.