Italiaanse politie vindt raket bij rechts-extremisten

De groep Italianen heeft in de Oost-Oekraïense regio Donbas gevochten.

De raket die de politie maandag in beslag nam in een vliegtuighangar in Noord-Italië.
De raket die de politie maandag in beslag nam in een vliegtuighangar in Noord-Italië. Foto Tino Romano/ANSA/AP

De Italiaanse politie heeft maandag in Noord-Italië een arsenaal aan oorlogswapens in beslag genomen bij een groep rechts-extremisten, meldt de politie. Het gaat onder meer om een raket. Drie mensen zijn gearresteerd, onder wie ook een oud-kandidaat voor de senaatsfractie van de extreem-rechtse partij Forza Nuova. Twee van hen zijn Italiaan, de derde is een Zwitser.

Een speciaal team van de Italiaanse politie hield sinds vorig jaar „enkele personen in de gaten (…) die gelieerd zijn aan extreem-rechtse politieke bewegingen” en die in de Oekraïense regio Donbas hadden gevochten. De politie kwam hen op het spoor toen ze een telefoongesprek afluisterden waarin een raket voor 470.000 euro te koop werd aangeboden. De twee andere verdachten probeerden de raket, die eerder door het leger van Qatar werd gebruikt, te verkopen.

Bij huiszoekingen rondom Turijn werden maandag verder nog dertig jachtgeweren, munitie, automatische wapens en nazi-voorwerpen gevonden. Volgens de politiechef van de regio is er in Italië nog niet eerder zo’n grote wapenvondst gedaan.

Extreem-rechtse groepen speelden een belangrijke rol bij het ten val brengen van de pro-Russische president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, in 2014. De voormalige president werd in januari veroordeeld tot dertien jaar celstraf omdat hij Rusland hielp bij de annexatie van de Krim. Een woordvoerder van de politie in Turijn zegt dat onduidelijk is aan welke zijde de rechts-extremisten hebben gevochten.

Correctie (16 juli 2019): Berichtgeving van de Italiaanse politie en Italiaanse media spraken elkaar aanvankelijk tegen over de vraag of de rechts-extremisten voor of tegen de separatisten streden. De politie heeft een eerder persbericht inmiddels gewijzigd, en laat die vraag nu in het midden. Bovenstaand artikel is daarop aangepast.