Ebola bereikt Congolese miljoenenstad Goma

Door snel optreden van de autoriteiten is het risico op verspreiding klein. De huidige epidemie heeft al meer dan 1.600 dodelijke slachtoffers gemaakt.

Gezondheidsmedewerkers bij het huis van een ebolaslachtoffer in Beni in Noordoost-Congo.
Gezondheidsmedewerkers bij het huis van een ebolaslachtoffer in Beni in Noordoost-Congo. Foto Al-hadji Kudra Maliro/AP

Het zeer besmettelijke ebolavirus heeft de Congolese miljoenenstad Goma bereikt. Dat heeft het Congolese ministerie van Gezondheid maandag bevestigd. Het slachtoffer is een pastoor die buiten de stad besmet raakte.

De man reisde per bus van de noordelijker gelegen stad Butembo, waar het virus veel voorkomt, naar Goma. Kort voor vertrek werd hij ziek en onderweg kreeg hij verschijnselen die mogelijk op Ebola duidden. Bij aankomst in Goma werd hij direct naar een behandelcentrum gebracht waar de ziekte werd geconstateerd.

Ook werden alle medepassagiers van de man opgespoord en onderzocht, aldus het ministerie van Gezondheid. Het risico op „verspreiding naar de rest van de stad” is volgens het ministerie dan ook klein.

Lees ook: Ebolavaccin legt het in Congo af tegen wapens

Ruim 1.600 slachtoffers

Gezondheidsorganisaties zoals Artsen zonder Grenzen waarschuwen al maanden voor het risico op verspreiding naar Goma, de op twee na grootste stad van Congo. Besmettingsgevallen werden steeds dichterbij de stad met ruim een miljoen inwoners geconstateerd. Het ministerie van Gezondheid was dan ook al bezig met voorbereidingen op een mogelijk ziektegeval - onder meer door vaccinatie van gezondheidswerkers.

De huidige uitbraak van het ebolavirus, die ongeveer een jaar geleden begon, heeft tot de dood van meer dan 1.600 patiënten geleid en is de op een na dodelijkste ooit. Tussen 2014 en 2016 kwamen in Liberia, Guinee en Sierra Leone ruim 11.000 mensen om.