Brieven

DNA

Het OM heeft al bevoegdheden

Foto iStock

In Grapperhaus wil dat ook getuigen DNA afstaan (11/7) wordt gesteld dat alleen van mensen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf DNA wordt afgenomen. Ook wordt gesteld dat hij laat onderzoeken of DNA mag worden afgenomen bij mensen die verdacht worden van misdrijven waarop een celstraf van minimaal vier jaar staat. Verwarrend, want wanneer DNA alleen bij veroordeelden wordt afgenomen, hoe kan dan ooit middels DNA een first offender worden opgespoord? Het is verwarrend omdat niet vermeld wordt dat van verdachten al sinds jaar en dag DNA mag worden afgenomen, mits het van belang is voor het onderzoek. Deze discussie gaat over het afnemen van DNA met als doel opname in een databank. Het is van belang niet de indruk te wekken dat het OM nauwelijks bevoegdheden heeft als het gaat om DNA-afname, die heeft het wel. Dat blijkt wel uit het feit dat op basis van bestaande wetgeving zonder probleem DNA kan worden afgenomen bij iemand die verdacht wordt van het stelen van een reep chocola.


strafpleiter