Natuurgenezer Klaus Ross krijgt 2 jaar voorwaardelijk cel

Klaus Ross wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie van zijn patiënten.

Behandelkamer van de kliniek van Klaus Ross waar twee Nederlanders en mogelijk tientallen andere patiënten onjuist zijn behandeld tegen kanker. De Duitse politie onderzocht zeventig sterfgevallen.
Behandelkamer van de kliniek van Klaus Ross waar twee Nederlanders en mogelijk tientallen andere patiënten onjuist zijn behandeld tegen kanker. De Duitse politie onderzocht zeventig sterfgevallen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Duitse natuurgenezer Klaus Ross is maandagmiddag veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke celstraf in de rechtbank in Krefeld. Dat meldt persbureau ANP. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van drie patiënten, onder wie twee Nederlanders. Justitie had drie jaar cel geëist.

De advocaat van Ross had vrijspraak gevraagd. Sinds de dood van de patiënten is zijn vrouw van hem gescheiden en heeft zijn zoon hem de rug toe gekeerd. In de rechtszaal zei de 62-jarige Ross in tranen: „Ik vind het heel erg. Ik zou willen dat ik het weer goed kon maken. Maar dat gaat niet.”

Overdosis 3-broompyruvaat

Ross behandelde in 2016 met alternatieve geneeswijzen kankerpatiënten in het Duitse dorp Brecht, net over de grens bij Roermond in Limburg. Twee vrouwen en één man stierven na zo’n behandeling. Volgens Justitie overleden de patiënten aan een overdosis 3-broompyruvaat (3-BP), een glucoseremmer die niet geregistreerd is als geneesmiddel.

De Nederlandse doden waren een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg. Een derde Nederlander, een 44-jarige Rotterdamse vrouw die leed aan borstkanker, stopte met de behandeling toen ze er te ziek van werd. Zij overleefde de 3-BP en genas dankzij de reguliere behandelmethode. Ze was getuige in het proces tegen Ross.

De Duitse natuurarts werkt tegenwoordig als zelfstandig verpleger, waarmee hij naar eigen zeggen 1.100 euro bruto per maand verdient.