In beeld

44e editie North Sea Jazz: mix van jazz en hiphop

Met bijna 25.000 bezoekers per dag is het driedaagse North Sea Jazz een van de grootste festivals van Nederland. Dit weekend stonden enkele grootheden en ervaren artiesten - Burt Bacharach, Jamie Cullum - op de podia, maar ook nieuwere acts die experimenteren met jazz, afrobeats en R&B.
De eerste dag van de 44ste editie van het driedaagse festival begon vrijdag onder meer met een feelgood-show vol evergreens van de 91-jarige zanger en songwriter Burt Bacharach. Zijn werk voor Dionne Warwick stond centraal. Hij zong vanachter de piano onder meer ‘Don’t Make Me Over’, ‘Walk On By’ en ‘I Say A Little Prayer’.
Andreas Terlaak
De Brit Devonté Hynes (33), songwriter, producer en de drijvende kracht achter de indierock-formatie Lightspeed Champion, staat aan de basis van het elektronische R&B project Blood Orange, waarmee hij vrijdag te zien was op North Sea Jazz.
Andreas Terlaak
Dobet Gnahoré maakt Afropop en was op de eerste dag te zien op een van de buitenpodia van het festivalterrein. De opvallende zangeres en percussioniste komt uit Ivoorkust, maar woont in Frankrijk. Ze is de dochter van meesterpercussionist Boni Gnahoré.
Andreas Terlaak
De Amerikaanse saxofonist Gary Bartz (1940), die in de jaren '70 nog met Miles Davis naar Europa reisde, speelde vrijdag met trompettist Charles Tolliver en Ravi Coltrane - de 'zoon van'.
Andreas Terlaak
De Amsterdamse negenkoppige band Son Swagga speelt een mengelmoes van psychedelische afrofunk en spirituele jazz. Ze waren op dag één op een van de buitenpodia te zien.
Andreas Terlaak
De Brit Joe Jackson maakt al meer dan veertig jaar muziek en heeft gedurende zijn carrière veel verschillende genres gespeeld: van jazz, new wave, blues en reggae, tot punk, salsa, progressieve rock en zelfs klassiek. Hij stond voor de tweede keer op North Sea Jazz.
Andreas Terlaak
De jonge Britse tubaspeler Theon Cross (26), een belangrijk nieuw gezicht in de kleurrijke Londense jazzscene, op de eerste dag van North Sea Jazz. Cross is lid van het collectief Sons of Kemet en van de band Shabaka Hutchings. Hij speelt met nóg een aantal andere bands en heeft uit deze samenwerkingsverbanden zijn eigen collectief opgericht. Hij speelde onder meer muziek van zijn eerste solo-album, 'Fyah'.
Andreas Terlaak
Er was onder meer Caraibisch voedsel te koop op North Sea Jazz.
Andreas Terlaak
Zangeres Syd, Steve Lacy (zang en gitaar) en Matt Martians - achter het keyboard - van The Internet. De band maakt een mix van funk, R&B, hip hop, jazz en elektronische muziek.
Andreas Terlaak
Concert van Lizz Wright (rechts), Becca Stevens (links) en Camila Meza (midden) samen met het Metropole Orkest op dag twee van North Sea Jazz.
Andreas Terlaak
Bezoekers van het festival kopen shirtjes van artiesten en albums op het festival.
Andreas Terlaak
Een concert van de Amerikaanse vijfkoppige R&B-band Tank and the Bangas op dag twee van North Sea Jazz. De band combineert R&B en hiphop.
Andreas Terlaak
Andreas Terlaak
Zangeres Macy Gray, bekend om haar karakteristieke hese stemgeluid en relaxte zangstijl, stond voor een volle zaal.
Andreas Terlaak
Andreas Terlaak
De Britse singer-songwriter Mahalia op dag twee van het festival.
Andreas Terlaak