telecom

Opsporingsdiensten waarschuwen: crimineel lastiger op te sporen via 5G

De opsporingsdiensten en veiligheidsdiensten eisen van providers nieuwe methodes om mobiele telefoons te traceren en af te luisteren, blijkt uit onderzoek van NRC en Reporter Radio.

Het 5G-netwerk, dat vanaf volgend jaar ook in Nederland zal werken, is namelijk goed beveiligd tegen een veelgebruikte opsporingstruc: de nep-antenne.

Europol is bang dat de nieuwe generatie mobiele netwerken het werk van politie- en veiligheidsdiensten gaat bemoeilijken. Met name de inzet van de nep-antenne of IMSI-catcher ligt gevoelig. Dat is een apparaat dat telefoons in de naaste omgeving naar zich toe lokt en vervolgens het unieke nummer van een simkaart achterhaalt. Met die gegevens kan de politie een persoon gericht gaan afluisteren of blijven traceren. Het is ook een manier om verdachten die gebruikmaken van anonieme prepaid-kaarten toch te koppelen aan een telefoon.

Europol, die de belangen van Europese politiekorpsen behartigt, waarschuwt voor de hindernissen die het 5G-netwerk opwerpt voor opsporingsdiensten. In Nederland is inmiddels een taakgroep ingesteld die op zoek gaat naar alternatieve methoden om het netwerk toch goed ‘aftapbaar’ te maken. De mobiele providers zijn juist blij dat 5G bestand is tegen de nep-antennes. De mobiele ‘lokdozen’ maken gebruik van een kwetsbaarheid die in het 2G-, 3G- en 4G-netwerk te vinden is. Niet alleen opsporingsdiensten gebruiken deze zwakke plek in het netwerk, ook criminelen en buitenlandse spionnen zetten nep-antennes in om personen te volgen of af te luisteren.

Europol maakt zich ook zorgen over de mate waarin het 5G-netwerk, zodra het volledig is ingevoerd, incomplete en versnipperde informatie zal aanleveren bij officiële tap-verzoeken. Bij 5G worden namelijk niet alle data meer door één centrale server vervoerd.

Mobiele lokdoos pagina E2-E3