Dodental terroristische aanval op hotel in Somalië loopt op tot 26

Onder de slachtoffers zijn twee Amerikanen, een Brit en een Somalisch-Canadese journalist. Militairen maakten zaterdagochtend een einde aan de gewapende aanval.

Het getroffen hotel in Kismayo.
Het getroffen hotel in Kismayo. Foto via AFP

Het dodental van de terroristische aanval op het Asasey Hotel in de Zuid-Somalische havenstad Kismayo is opgelopen tot 26. Dat meldt de president van de semi-autonome regio Jubbaland, aldus het Franse persbureau AFP. Ook zijn er 56 gewonden gevallen.

Bij de aanslag kwamen volgens de regiopresident onder anderen drie Kenianen, twee Tanzanianen, twee Amerikanen en een Brit om. Ook doodden de aanvallers de Somalisch-Canadese journalist Hodan Nalayeh en haar man. Nalayeh, die geboren was in Somalië maar het grootste deel van haar leven in Canada doorbracht, was ‘s werelds eerste vrouwelijke Somalische eigenaar van een mediabedrijf.

Daarnaast zouden een Somalische kandidaat voor de lokale presidentsverkiezingen en een medewerker van de Verenigde Naties zijn gedood. Volgens persbureau Reuters waren politici op het moment van de aanval bijeengekomen in het hotel om de aanstaande verkiezingen in de regio te bespreken.

Twitter avatar Jubaland Jubaland State Hotel As’asey is under a terrorist attack . A VBIED exploded at the gate of the hotel, and then a follow up assault team entered the premises. Jubaland security forces are battling the attackers at the moment. #KismayoAttack.
Lees ook: Verzwakt Al-Shabaab nog lang niet verslagen

Zelfmoordaanslag

De aanval begon op vrijdagavond toen een zelfmoordterrorist zichzelf en een auto opblies bij de beveiligde toegangspoort van het hotel. Daarna bestormden vier handlangers het gebouw en schoten zij op personeel en gasten, veelal buitenlanders en vooraanstaande Somaliërs.

Het duurde zeker elf uur voordat Somalische militairen de vier gewapende mannen wisten te doden en zo een einde maakten aan de aanval. De terroristische organisatie Al-Shabaab, die probeert de Somalische regering omver te werpen, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Al-Shabaab werd in 2012 verdreven uit Kismayo, maar bleef actief in andere delen van Somalië. Geregeld pleegt de islamistische terreurgroep nog aanslagen, vooral in hoofdstad Mogadishu en buurland Kenia.