Derivatenschandaal

Deutsche Bank schikt voor 175 mln met Vestia

Deutsche Bank betaalt woningcorporatie Vestia een afkoopsom van 175 miljoen euro voor het derivatenschandaal in 2012. Onderdeel van de schikking is dat Deutsche Bank geen aansprakelijkheid erkent voor het verkopen van risicovolle financiële producten aan de corporatie.

Vestia ging in 2012 bijna failliet door speculatie met derivaten (renteverzekeringen) op leningen. Kasbeheerder Marcel de V. van Vestia bleek via tussenpersoon Arjan G. voor miljarden aan derivaten afgesloten te hebben bij diverse banken. De twee mannen deelden heimelijk 20 miljoen euro provisie op de contracten. Marcel de V. en Arjan G. kregen vorig jaar celstraffen tot drie jaar.

De schade voor Vestia en andere corporaties was 2,7 miljard euro. In 2016 eiste Vestia alsnog 830 miljoen euro terug van Deutsche Bank via het High Court of Justice in Londen. Volgens Vestia waren de producten die Deutsche verkocht niet passend en wist de bank van de steekpenningen die Marcel de V. en Arjan G. deelden.

Deutsche Bank verdiende circa 114 miljoen euro aan de derivaten. De bank kondigde deze maand aan 18.000 van de ruim 90.000 werknemers te ontslaan.