Brieven

Brieven 13/7/2019

Slavernij

Het is zelfs waarschijnlijk

In zijn essay Er staat geen rekening open met het verleden (5/7) doet Eric C. Hendriks onlogische aannames. Alleen al dit voorbeeld zegt heel veel: „een Afro-Surinaamse Nederlander kan ergens een blanke slaveneigenaar in haar stamboom hebben.”

Dat kan niet alleen maar, dat is zelfs heel erg waarschijnlijk. Aangezien het kind van een slaafgemaakte vrouw, zelf ook het eigendom wordt van haar eigenaar, is er een economische druk om haar te bezwangeren. Dat kon zijn eigenaar op zijn beloop laten, en hopen dat het vanzelf ging, maar dat ging nog wel eens mis. Hij kon het laten doen, door zijn eigen bezit, of dat van een buurman, maar dat koste geld of privileges. En dus deden veel eigenaren het dan maar zelf.

Dat kind was bij geboorte gewoon eigendom, en kon onmiddellijk gebruikt worden als vermogen of inkomsten.

Het idee dat daarmee de schuld van slavernij ten opzichte van dat kind en haar nageslacht verminderd wordt, is equivalent aan zeggen dat de volgende generatie Jezidi’s IS niets meer te verwijten heeft, aangezien dankzij alle verkrachtingen straks vele Jezidi’s zelf van IS-strijders afstammen.


Docent North American Studies, Radboud Universiteit Nijmegen

Srebrenica

We móéten herdenken

Het is te hopen dat de burgeroorlog en de verschrikkelijke gebeurtenissen in Sarajevo en Srebrenica in ons geheugen zullen beklijven (Zal Srebrenica in ons geheugen beklijven? 10/7). De twintigste eeuw mag dan, zoals sommigen beweren, in Sarajevo zijn begonnen en geëindigd, met ons geheugen mag dat zeker niet gebeuren. Ik ben dan ook benieuwd hoe dit volgend jaar – een kwart eeuw na de val van Srebrenica – in Nederland wordt herdacht. Hoewel onvergelijkbaar, is ‘Srebrenica’ in mijn ogen historisch zeker zo belangrijk als ons slavernijverleden.

Olietankers

Betalen zij dit dan ook?

Nederland overweegt VS bijstand te verlenen bij bescherming olietankers (9/7). Maar, de Amerikanen zeiden eenzijdig het nucleair verdrag met Iran op. Nederland en de EU hebben er alles aan gedaan het nucleair verdrag in stand te houden. Presenteren we de VS de rekening?

Ross Perot

Verkeerde president

„Clinton won met 43 procent van de stemmen - vernederend weinig voor een zittende president” staat in de necrologie van Henry Ross Perot over de presidentsverkiezingen van 1992, waaraan de Texaanse miljardair als partijloze kandidaat meedeed (Fenomeen Ross Perot legde de route open voor Trump, 10/7). De zittende president op dat moment echter was George H.W. Bush, die met 37 procent van de stemmen een dieptepunt leed voor de republikeinen. Mede door Ross Perot’s deelname (score: 19 procent), zo luidde de algemene duiding, kon de democraat Bill Clinton (43 procent) er met de winst vandoor.

Bossanova

En de tekstschrijver dan?

João Gilberto, een goede gitarist had in 1958 een origineel idee: de bossanova (Grondlegger van de bossanova, 8/7). Tom Jobim wordt genoemd als mede-oprichter van dit muziek-genre. Maar wie schreef de meeste teksten, ook van Garota de Ipanema? Geen woord in het artikel over Vinicius de Moraes.