Zeker zestien arrestaties na mislukte staatsgreep Soedan

Bij de couppoging zou een aantal legerofficieren betrokken zijn. Zij wilden mogelijk een recent akkoord tussen het leger en de oppositie om de macht te delen ondermijnen.

Leden van de militaire raad van Soedan tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Khartoum op 16 juni.
Leden van de militaire raad van Soedan tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Khartoum op 16 juni. Foto Marwan Ali / EPA

De militaire autoriteiten van Soedan hebben donderdag een staatsgreep verijdeld. Dat meldt persbureau Reuters. Het gebeurde enkele dagen nadat het leger en een pro-democratische coalitie een akkoord hadden bereikt om de komende drie jaar de macht te delen in de aanloop naar verkiezingen.

Bij de couppoging zou een aantal militaire officieren betrokken zijn, verklaarde Jamal Omar Ibrahim, het hoofd van de veiligheidscomité van de Militaire Raad, op de Soedanese televisie. Zeker zestien mensen zijn in verband met de couppoging gearresteerd, zei hij.

De militaire raad deed geen mededelingen over de identiteit van de leider van de mislukte coup. Vijf van de betrokkenen zouden militairen buiten dienst zijn, aldus een verklaring.

Lees ook: Leger Soedan toch bereid macht met burgers te delen

Principe-akkoord

De militaire raad en een coalitie van oppositie- en actiegroepen hebben vorige week een principe-akkoord bereikt om de macht te delen. Duizenden mensen hebben dat akkoord gevierd als een stap op weg naar het einde van tientallen jaren militaire dictatuur.

Het akkoord, dat nog moet worden getekend, biedt hoop op een vreedzame machtsovergang in het Afrikaanse land, dat al jarenlang kampt met interne conflicten en economische tegenspoed. Maanden van protesten maakten in april een einde aan het dertigjarige bewind van Omar al-Bashir.

Banden tussen de oppositie-alliantie en de militaire raad die Bashir verdreef met een staatsgreep werden verbroken toen veiligheidstroepen op 3 juni tientallen mensen ombrachten bij het opbreken van een vreedzaam protest. Na grote demonstraties tegen het leger bedongen Afrikaanse bemiddelaars een hervatting van directe onderhandelingen, die tot het principe-akkoord hebben geleid.